Frågor

Hur mater man bromstrumma?

Hur mäter man bromstrumma?

Mäta storlek på trumma För att veta vilken storlek på trumskinn du ska ha mäter du trummans diameter dvs tvärs över trumman. Du mäter från ytterkant till ytterkant. Har du en tumstock kan du direkt avläsa diametern i tum. I annat fall får du räkna om måttenheterna.

Hur fungerar bromsen på en släpvagn?

I slutet av dragröret så sitter en hävarm (så kallad bromshävarm) som omvandlar dragrörets tryckande rörelse till en dragande rörelse. Denna rörelse överförs via bromsöverföringen ner till hjulbromsen och bromsmekanismen aktiveras. Friktion uppstår mellan bromstrumman och bromsbackarna, så att släpvagnens fart minskas.

Vilka bromsbackar släpvagn?

Hur ofta man behöver byta bromsbackar beror dels på hur mycket man använder släpvagnen, men också hur mycket man lastar. Valeryd har egen produktion av bromsbackar som passar till alla de stora fabrikaten: Al-ko, BPW och Knott.

Vilka bromsar släpvagn?

Broms-id eller typnummer hittar du på påskjutaren, dragbalkarna, bromsskölden eller axeln. På nyare släpvagnar kan det även finnas två olika skyltar med broms-id nummer. Då gäller den ena skylten för påskjutsdetaljer och den andra för broms- och axeldetaljer.

Vilka bromsbackar?

Bromsbackarna sitter inne i trumbromsen och ser till så att bilen bromsar när bromsbackarna väl pressas ut mot trumman. Det är inte ett lika effektivt system som bromsskivor och det är just därför bromsskivorna används fram på bilen, men på nyare bilmodeller finns även bromsskivor bak på bilen.

Vilka bromsbelägg passar min bil?

Det enklaste bör vara att du slår på ditt regnr hos transportstyrelsen. Där står det vilken storlek på hjulen som bilen är reggad med. Är den reggad med 16″ så ska du ha 285mm skivorna, är den reggad med 17″ så ska du ha 305mm. Eller så tar du av ett hjul och mäter rakt över skivan.

Vad är rätt Kultryck?

För högt eller för lågt kultryck kan försämra köregenskaperna och i värsta fall göra att du förlorar kontroll över bilen. Kultrycket är det tryck som bilens dragkula utsätts för. Det optimala kultrycket – normalt mellan 50 och 80 kg – framgår av instruktionsboken, kulhandsken och bilens registreringsbevis.

Hur vet man om släpet är bromsat?

Skillnaden mellan en bromsad och obromsad släpvagn Precis som namnet antyder så är en bromsad släpvagn försedd med bromsar, medan en obromsad släpvagn saknar detta. Detta gör att de bromsade släpvagnarna får framföras fortare, samt på större vägar. Dessa släp klarar också av lite tyngre laster.

Share this post