Ny

Vad ar avtagbar protetik?

Vad är avtagbar protetik?

Avtagbar protetik Delprotes ersätter delvis tandlöshet, dvs en eller flera tänder och består av en metallkonstruktion som stomme och akryl som ersättning för tandkött och tänder. Den tar stöd delvis på dina egna friska tänder och slemhinnorna men protesen är avtagbar.

Vad är Partialprotes?

En partiellt tandlös käke kan vara orsakad av en medfödd missbildning eller vara en följd av trauma eller sjukdom som karies eller parodontit. Om tandlösheten ger upphov till en funktionsstörning kan den rehabiliteras med en avtagbar partialprotes.

Vad gör en Protetiker?

Protetiker är specialisttandläkare som planerar och utför komplicerade lagningar med kronor, broar och olika sorts tandproteser. Som protetiker är du tandläkaryrkets arkitekt och ingenjör, vilket innebär att du arbetar med stora tandrekonstruktioner.

Vilka avtagbara protetiska ersättningar finns det?

Exempel på avtagbara ersättningar är fullprotes (när alla tänder saknas i en eller båda käkarna) samt delprotes (när enstaka tänder saknas i en eller båda käkarna). De avtagbara protetiska lösningarna är i plast, eller så har de ett gjutet metall skelett med plast över.

Vad är viktigt att tänka på vid enkelsidig Partialprotes?

När man planerar en avtagbar partialprotes måste man ha klart för sig vad man vill uppnå. Målbilden är att få en tandersättning som uppfyller de krav man kan ställa på estetik, bettfunktion, tuggfunktion och fonetik. Det gör man genom att rekonstruera ett nödvändigt antal tänder som ska: Retinera till restbettet.

Vem kan få gratis tandvård?

Du som är försäkrad i Sverige har kostnadsfri tandvård till och med det år du fyller 23 år. Det år du fyller 24 år och ska betala tandvården själv kan du få statligt tandvårdsstöd. Om du har särskilda behov av tandvård, kan du även ha rätt till tandvårdsstöd från din region.

Vad gör Sjukhustandvården?

Sjukhustandvård. Specialiteten omfattar bland annat behandling av medicinska riskpatienter, patienter med fysiskt och/eller psykiska särskilda behov och patienter i behov av sövning.

Share this post