Ny

Vad ar aktiv och passiv transport?

Vad är aktiv och passiv transport?

Från Wikipedia. Hoppa till navigering Hoppa till sök. Se aktivt resande för transport som ger motion. Aktiv transport är tillsammans med passiv transport ( diffusion) de två huvudsakliga sätt som celltransport sker på. Medan den passiva transporten inte kräver någon energi är en förutsättning för att den aktiva transporten skall

Hur lång är tunntarmen hos människan?

Tunntarmen är normalt mellan tre till fem meter lång hos människan. Dess huvudsakliga uppgift är att absorbera näringsämnen, mineraler och vitaminer och även lite vatten från tarminnehållet. Galla utsöndras till tolvfingertarmen från gallblåsan.

Vad är tunntarmens uppbyggnad?

Tunntarmens uppbyggnad. Tunntarmen, latin: intestinum tenue, ingår i tarmpaketet tillsammans med tjocktarmen och ändtarmen . Tunntarmen är normalt mellan tre till fem meter lång hos människan. Dess huvudsakliga uppgift är att absorbera näringsämnen, mineraler och vitaminer och även lite vatten från tarminnehållet.

Vad är den aktiva transporten för ämnen mot cellen?

Den aktiva transporten för ämnen mot dess koncentrationsgradient vilket gör att inre koncentrationer av en molekyl kan skilja sig från de yttre. Ett exempel på detta är djurs nivåer av kalium som är mycket högre i cellerna än utanför, medan natrium har en mycket högre nivå utanför cellen än i den.

Aktiv transport kräver energi. Vid passiv transport rör sig ämnena längs en koncentrationsgradient från högre koncentration till lägre. Vid aktiv transport sker förflyttningen mot koncentrationsgradienten, från lägre koncentration mot högre.

Aktiv transport är tillsammans med passiv transport (diffusion) de två huvudsakliga sätt som celltransport sker på. Medan den passiva transporten inte kräver någon energi är en förutsättning för att den aktiva transporten skall fungera att energi används.

Share this post