Rekommendationer

Hur blir man Rattstolk?

Hur blir man Rättstolk?

Auktorisationsprovet för rättstolkar är ett yrkesprov. Det riktar sig till dig som redan är auktoriserad tolk och har särskilt goda ämneskunskaper inom juridik. Här kan du skicka in din ansökan, hitta information om vad provet innehåller och även få tips på hur du kan förbereda dig.

Vad kostar en teckenspråkstolk?

En teckenspråkstolk kostar omkring 800 kronor i timmen och det behövs ofta två tolkar som kan lösa av varandra.

Har döva rätt till tolk?

2007/08:11 Dövas rätt till tolk Döva och hörselskadade har rätt till hjälp för att kunna kommunicera med hörande. Landstingen har ansvaret för att kunna erbjuda tolkning. Detta är en förutsättning för att döva och hörselskadade ska ha samma rättigheter och skyldigheter som hörande.

Hur mycket tjänar en Rättstolk?

En auktoriserad rättstolk tjänar enligt Domstolsverkets taxa 565 kronor i timmen, medan en auktoriserad sjukvårdstolk tjänar 250–275 kronor i timmen.

Vad är Rättstolk?

En rättstolk är en tolk som har en särskild kompetens för att kunna tolka för rättsväsendet. Det är Kammarkollegiet som anordnar provtillfällen för rättstolkar. För närvarande är det möjligt att ansöka om speciell kompetens som rättstolk i de 40 vanligaste tolkspråken.

Vad är en skrivtolk?

Som skrivtolk tolkar du simultant mellan talad och skriven svenska för personer som är hörselskadade eller döva. Du tolkar i många situationer (på plats eller på distans) som t ex vid föreläsningar, möten och konferenser, i vardagssituationer som läkarbesök och i föreningslivet men också vid högtider som t ex bröllop.

Hur kan man bli auktoriserad tolk?

Hur du blir auktoriserad Specialistkompetenserna är enbart tillgängliga att ansöka om för redan auktoriserade tolkar. Samtliga sökande ska genomgå en prövning som består av ett kunskaps- och färdighetsprov i tolkning mellan svenska och ett främmande språk. Förutom kunskapsprov ska man genomgå en redbarhetsprövning.

Vad kostar det att anlita en tolk?

Tolkning

Telefontolk/skärmtolk Timpris Minimidebitering
Auktoriserad tolk med speciell kompetens 625 kr 313 kr
Auktoriserad tolk 620 kr 310 kr
Utbildad tolk 560 kr 280 kr
Godkänd tolk 500 kr 250 kr

Share this post