Frågor

Nar ska man ringa till MVC?

När ska man ringa till MVC?

Så snart du fått veta att du är gravid kan du kontakta en barnmorskemottagning för att boka ett inskrivningssamtal. Inskrivning för gravida på barnmorskemottagningen sker oftast i graviditetsvecka åtta till tolv men ibland tidigare, och vid inskrivningssamtalet är det bra om din partner är med.

Vad ingår i mödrahälsovård?

Till barnmorskans arbetsuppgifter hör preventivmedelrådgivning, det vill säga rådgivning kring användning av p-piller, minipiller, spiral, dagen efter-piller, p-spruta och p-stav. Därtill utför barnmorskan graviditetstester samt följer utvecklingen hos mor och foster under graviditeten genom regelbundna kontroller.

Varför Specialistmödravården?

Till specialistmödravården kommer gravida med behov av extra kontroller eller vård vid en komplicerad graviditet. Om du har gått över tiden får du komma till en barnmorska på specialistmödravården som tillsammans med dig planerar för igångsättning av förlossningen.

Är MVC kostnadsfritt?

Vård och behandling inom ramen för mödrahälsovård är avgiftsfri för alla patienter som är folkbokföra i Sverige. Avgiftsbefrielsen gäller i öppen vård på barnmorskemottagning (BMM) och inom specialistmödravård (med undantag om vården bedrivs i sluten vård).

När kan man göra första ultraljud?

Alla blivande föräldrar erbjuds en ultraljudsundersökning i graviditetsvecka 18-19. Denna undersökning är frivillig och kostnadsfri. Tidigare i graviditeten kan det vara svårt att bedöma alla organ vi vill undersöka och efter 22 graviditetsveckor kan inte graviditetens längd avgöras på ett bra sätt med ultraljud.

Är mödravård primärvård?

I primärvården ingår flera mottagningar men vårdcentralerna och den digitala vården utgör grunden inom primärsjukvården, men omfattas också barnavårdscentraler/BVC, barnmorskemottagningar, ungdomsmottagningar, jourmottagningar och rehab.

Vad är skillnad på BVC och MVC?

Det är alltså inte speciellt svårt att skilja mellan mvc och bvc. Mvc besöks av föräldrarna, speciellt mamman, innan barnet är fött, och fram till födseln, samt när man behöver preventivmedel eller ta graviditetstest. Bvc besöks när barnet är fött och fram till dess att det börjar skolan då skolhälsovården tar över.

Får partner följa med till Specialistmödravården?

Till planerade mottagningsbesök, till exempel till ultraljudsmottagningen, specialistmödravården eller förlossningsavdelningen kan inte partners följa med. Enda undantaget är om du behöver ha en ledsagare med dig på besöket. Kontakta i så fall aktuell mottagning innan ditt besök och berätta det.

Share this post