Populära

Far forsvaret skjuta ner dronare?

Får försvaret skjuta ner drönare?

Sedan några år tillbaka är det tillåtet för Försvarsmakten att skjuta ner drönare över skyddsobjekt, vilket tidigare inte var möjligt om det inte handlade om identifierat statsflyg från främmande makt, men drönare viftar inte runt med att de ägs av ett annat lands militär och kan inte heller svara på radioanrop.

Hur svårt är det att bli Kustjägare?

KUSTJÄGARE OCH ATTACKDYKARE Samtliga befattningar är mycket krävande både fysiskt och psykiskt varför särskilda tester före antagning genomförs. Efter grundläggande kustjägarutbildning specialiserar man sig inom respektive befattningsområde. Dessa grupper leds av minst en specialistofficer.

Hur blir man uttagen till SOG?

Uttagningen består av två etapper om ca en vecka var. Etapp 1 är en hård fältmässig testperiod som varar en vecka och som genomförs både enskilt och i grupp. Det är mycket viktigt att komma väl förberedd till uttagningstesterna genom att börja träna i god tid, tre till fem månader är ett minimum.

Får polisen skjuta ner drönare?

Reglerna gäller samtliga drönare Förmågan att detektera och slå ut drönare som bryter mot lagar och bestämmelser har förbättrats under det senaste året. Polisen har också en anti UAV-verksamhet och kan begära stöd från Försvarsmakten om de bedömer att så krävs.

Har svenska försvaret drönare?

I dag använder försvarsmakten tre UAV-system med mycket olika storlek och uthållighet i luften. Dessa är UAV 03 Örnen, UAV 05A Svalan och UAV 05B Korpen, där Örnen är det största systemet med en räckvidd på 120 kilometer och en flygtid på upp till sju timmar. Cybaeros Apid One ombord på HMS Karlstad.

Hur lång tid tar det att bli kustjägare?

För att kunna söka till kustjägarna ska man ha tjänstgjort minst 10 månader som soldat inom Försvarsmaken eller genomfört godkänd värnplikt. Man kan alltså inte bli kustjägare direkt efter genomförd 3 månaders GMU, utan måste först utbildas och bli anställd som amfibiesoldat, jägarsoldat eller motsvarande.

Hur kommer man med i Särskilda operationsgruppen?

Särskilda operationsgruppen rekryterar årligen, under september till november, lämplig personal till specialförbandsoperatör, understödsoperatör och underrättelseoperatör. Efter en omfattande urvalsprocess genomförs en 12 månader lång utbildning. Efter godkänd utbildning placeras du som operatör vid förbandet.

Share this post