Rekommendationer

Vad ingar i Trippelvaccin?

Vad ingår i Trippelvaccin?

Trippelvaccination är en samtidig vaccinering mot tre olika sjukdomar. På svenska har begreppet åtminstone tidigare oftast syftat på vaccinering med ett blandvaccin mot difteri, stelkramp och kikhosta.

Vilka bör inte vaccinera sig?

kemoterapi, transplantation av benmärg eller andra organ eller höga doser av kortison) utgör kontraindikationer för vissa vacciner, exempelvis mot mässling, påssjuka, röda hund och vattkoppor eller orala vacciner mot tyfoidfeber.

Hur många har fått hjärtmuskelinflammation av moderna?

Säkerhetskommittén slår fast att det är »mycket sällsynta« biverkningar, vilket innebär att upp till 1 på 10 000 personer kan drabbas.

Vad är Antivaxxare?

Se dig själv i spegeln, antivaxxare Därför vill jag att du, antivaxxare, tar dig en titt i spegeln och funderar på ditt eget ansvar för konsekvenserna av det du sprider. Att just du väljer bort vaccin för din egen del spelar mindre roll i sammanhanget. Skulle du bli sjuk får du faktiskt skylla dig själv.

När kom Trippelvaccinet?

Vaccination mot kikhosta infördes i Sverige på 1950-talet, tillsammans med vaccin mot difteri och stelkramp (difteri/stelkamp/pertussis, DTP, tidigare ofta kallat ”trippelvaccin”).

Hur vet man vilka vaccinationer man har?

Den som vill ta reda på exakt vilka vaccinationer man tidigare fått, och som inte har kvar någon egen dokumentation, är hänvisad till att försöka leta upp journalen på de ställen där man blivit vaccinerad.

Vilka allergiker ska inte ta Coronavaccin?

Den som får en svår och/eller snabbt insättande allergisk reaktion vid första vaccindosen ska inte ha dos nummer två. De som har haft en svår allergisk reaktion mot polyetylenglykol eller de närbesläktade ämnena polysorbat och polyoxyl 35 ricinolja ska tills vidare inte vaccineras mot covid-19.

Vad händer om jag inte vaccinerar mig?

Men tänk igenom varför du inte vill vaccinera dig. Att vaccinera sig är det mest effektiva sättet att skydda sig mot covid-19. Unga kan bli sjuka i covid-19, även om de sällan blir svårt sjuka. Men risken finns att även en ung person blir allvarligt sjuk eller får långvariga besvär efter att ha haft covid-19.

Hur många får myokardit?

Baserat på resultatet från studierna har PRAC fastställt att risken för myokardit efter vaccinering är mycket sällsynt, cirka 1 på 10 000, och att den ökade risken är högst bland yngre män.

Varför ta Coronavaccinet?

Hur fungerar ett coronavaccinet? Förenklat förklarat så innehåller vacciner en försvagad eller inaktiv del av ett virus eller en bakterie. Innehållet kan inte orsaka sjukdomen utan vaccinet lurar istället din kropp att tro att den har dragit på sig en infektion – och immunförsvaret börjar tillverka antikroppar.

Share this post