Ny

Vad innebar en filterbubbla?

Vad innebär en filterbubbla?

Idén om filterbubblor kommer från journalisten Eli Pariser, och går ut på att algoritmer på nätet filtrerar information utifrån tidigare sökningar. Detta skulle i förlängningen innebära att vi omsluts av information som enbart stämmer överens med våra befintliga åsikter, i en slags bubbla.

Hur undviker jag filterbubblor?

Ett bra sätt att spräcka filterbubblan är att prenumerera på tjänster som samlar in nyheter och information från ett brett utbud av källor och perspektiv. RSS-flöden, forum och mailinglistor med en bred samling åsikter och teman kan hjälpa dig att komma ut ur din bubbla.

Vad är algoritmer sociala medier?

Algoritmer används på sociala medier. Algoritmer är programmerade att hantera data och därefter vart datan ska leda till och hanteras. De används i en mängd olika sammanhang. Exempelvis på sociala medier såsom Facebook, Instagram, Snapchat och sökmotorer som Google.

Vad är en ekokammare?

Ekokammare är ett begrepp som används om en situation i massmedia där åsikter förstärks likt ett eko genom att de upprepas av olika aktörer med samma ideologiska uppfattning utan att man tar del av eller lägger fram motståndares argument och ståndpunkter som utmanar den egna världsbilden.

Vad kännetecknar en algoritm?

Vad är en algoritm? Algoritmer ingår i regel i programvaror och består av instruktioner om vad som ska utföras, med vad och i vilken ordning. I en lärobok hittar vi att ”[e]n algoritm /…/ är en noggrann plan, en ändlig uppsättning regler som bestämmer en följd av operationer för att lösa en specifik typ av uppgift.”

Hur kommer det sig att det vi ser på nätet verkar så väl anpassat till just oss själva och hur hänger det ihop med ordet filterbubblor?

Hur uttrycket myntades 2011 skrev en amerikansk politisk aktivist vid namn Eli Pariser en bok som heter The filter bubble. I boken beskriver han hur mycket av det vi ser och tar till oss på internet är filtrerat och utvalt för att passa just oss.

Vilket är budskapet i Eli Parisers bok filterbubblan?

ex. FB, och på så sätt få fler ”klick”, vilket lockar annonsörer. Vad är budskapet i Eli Parisers bok ”Filterbubblan”? Att informationen vi får på internet, till stor del anpassas efter våra tidigare aktiviteter och sökningar – personanpassade flöden.

Vad kan gå fel med algoritmer?

Utifrån ett problems algoritm kan man klassificera problem efter svårighetsgrad i så kallade komplexitetsklasser. Med klasser för tidskomplexitet är det möjligt att avgöra vilka problem som går att lösa inom en rimlig tid.

Share this post