Allmänning

Vem kan fa Allergivaccination?

Vem kan få Allergivaccination?

Allergivaccination med injektioner för allergi mot björk- och gräspollen finns för vuxna och för barn från 5 år. Även allergi mot kvalster, pälsdjur och insektsgift kan behandlas med injektioner. Din läkare avgör om allergivaccination är en lämplig behandling för dig eller ditt barn.

Kan man få bort pollenallergi?

Varför vissa blir allergiska är inte klarlagt och du kan inte förebygga en pollenallergi. Däremot går det att lindra symtomen med läkemedel och genom att försöka minska kontakten med det du är allergisk mot.

Hur får man allergen immunterapi?

Så går behandlingen till Vid björkpollenallergi, gräspollenallergi eller kvalsterallergi kan du få vaccin i form av tabletter som läggs under tungan. Du ska ta den första tabletten på en allergimottagning, och när läkaren ser att det fungerar bra får du fortsätta behandlingen hemma.

Vad är immunterapi allergi?

Genom att tillföra allergen i kontrollerad dos under lång tid kan kroppens immunsystem göras mindre känsligt för de ämnen som orsakat allergiska reaktioner innan behandlingen. Allergivaccination kallas även allergen immunterapi, tidigare också kallat hyposensibilisering.

Hur botar man kvalsterallergi?

Vid lindriga allergiska besvär finns det receptfria antihistamintabletter, nässpray och ögondroppar du kan ta. Det är samma läkemedel som används vid pollenallergi. Vid svår allergi mot kvalster kan läkaren skriva ut läkemedel på recept. Det finns även en allergivaccination som kan vara effektiv mot kvalsterallergi.

Kan man bota pollenallergi?

Det finns receptfria läkemedel för behandling av besvär i ögon och näsa. Du kan ofta klara behandlingen själv och bli helt symtomfri. Fråga på ett apotek om du känner dig osäker på vilket läkemedel som passar dig. Läs mer om läkemedel vid pollenallergi och om allergen immunterapi.

När kom allergier?

Allergiska sjukdomar beskrevs under antiken men termen allergi introducerades först 1906 av von Pirquet. Några andra läkare, Cooke och van der Veer, beskrev 1916 hudreaktioner (kvaddlar) hos patienter med kliniska symptom på allergi. Termen atopi introducerades 1923 av Arthur F.

Har allergier ökat?

Ökningen av astma och allergiska sjukdomar kan ha bromsats upp i vissa områden. Det råder i dag ingen tvekan om att allergiska sjukdomar såsom astma, rinit och eksem har ökat i förekomst världen över [1]. Sedan 1950-talet är denna ökning väldokumenterad även i de nordiska länderna [2-6] (Figur 1 och 2).

Hur många har allergier i Sverige?

Det finns ingen exakt siffra på hur stor del av Sveriges befolkning som har allergi, men det brukar uppskattas till drygt 30 procent, det vill säga närmare tre miljoner människor.

Share this post