Blogga

Hur vet man om man behover bettskena?

Hur vet man om man behöver bettskena?

Du kan behöva en bettskena om du har symtom från käkmusklerna eller käklederna som beror på tandgnissling eller tandpressning. Du kan också få en bettskena om tänderna slits snabbt. Det finns olika typer av bettskenor. Den vanligaste är formad som en hästsko och sitter i överkäken.

Hur länge kan man vara utan bettskena?

Hur länge håller den? De skenor som tillverkas i hårdplast håller ofta flera år, trots grov tandgnissling. Skenor gjorda i mjukplast har, av förklarliga skäl, kortare hållbarhet. Om din bettskena slits på grund av exempelvis att du gnisslar tänder behöver du mest troligt en ny och ska då kontakta din tandläkare.

Hur mycket kostar en bettskena hos tandläkaren?

Köper du en bettskena på apoteket kostar den mellan 200-400 kronor. Hos tandläkare kostar en bettskena från 2000 kronor upp till 4000 kronor per skena, beroende på konstruktionen och material. Du behöver oftast bara en skena, oftast i överkäken. Men ibland kan du behöva en till underkäken.

Är bettskena gratis?

Priset kan variera beroende på vilken tandläkare du vänder dig till och vilket material du vill ha. Hos Folktandvården Stockholm kostar en bettskena i mjukplast för bettfysiologisk behandling 2110 kronor per skena. En bettskena i hård akrylat utförd på bettfysiologiska indikationer kostar 3850 kronor per skena.

Vad kostar en bettskena hos tandläkare?

Vad kostar en bettskena? Kostnaden för en bettskena varierar och beror bland annat på problemets omfattning och skenans utformning, men kostar omkring 3500 och 4500 kronor. För att få en exakt prisuppgift gällande din behandling krävs det att du besöker en tandläkare för en konsultation.

När ska man inte använda bettskena?

Användning. Vanligtvis ska bettskenan användas när du sover men beroende på vilken typ av problem som ska behandlas kan den ibland behöva användas även på dagen. Om skenan bara ska användas nattetid så är det lättare att somna med skenan om du i början sätter på dig den en halvtimme innan du går till sängs.

Hur bra är Apotekets bettskena?

Tillverkaren garanterar genom CE-märkning att produkten är säker att använda och uppfyller gällande krav. En formbar bettskena som motverkar tandpressning/tandgnissling. Den minskar skador på tänderna, förhindrar ljudet som uppkommer i samband med tandgnissling eller tandpressning och bidrar till bättre sömn.

Kan bettskena hjälpa mot tinnitus?

Tinnituspatienter med käkmuskelsmärta kan få lindring av båda symtomen med hjälp av en bettskena, visar svensk studie. Det finns belägg för ett samband mellan temporomandibulära problem, TMD, och tinnitus.

Kan bettskena förstöra tänderna?

Patienter som använt bettskenan nattetid, för att få bukt med tandgnissling, har fått bettförändringar där framtänderna inte längre går ihop och det kan bli mycket omfattande innan patienten reagerar, skriver specialisterna i sin anmälan.

Share this post