Rekommendationer

Hur vet man att det ar en akta matta?

Hur vet man att det är en äkta matta?

Fransarna är en förlängning av varptrådarna som utgör mattans skelett, men ditsydda i efterhand på en maskintillverkad matta. Säkraste sättet att avgöra om mattan är äkta är att titta djupt ner i luggen genom att kraftigt vika mattan eller böja undan luggen. Längst ner i luggbotten ser man själva knuten.

Är vissa mattor?

Mattor kan vara vävda, tuftade, knutna, broderade eller av nålfilt. Ofta skiljer man på maskintillverkade och handknutna mattor. Det finns en stor mängd olika tekniker för att knyta mattor, ofta kopplade till regionala traditioner varför man exempelvis talar om afghanmattor, orientaliska mattor eller turkiska mattor.

Vad kallas det material som lämpar sig för tätt knutna mattor?

Med korkull menas ull från lamm som fötts på vintern och klippts under våren. Denna ull är den högklassigaste som finns att tillgå och har en speciell mjukhet som lämpar sig särskilt för tättknutna mattor. Bomull är det främsta materialet för varpen och fundamentet i persiska mattor.

Hur gör man en Ryakudde?

Börja nertill på arbetet och sy först ett stygn i sidled från höger till vänster, detta gör du genom att sticka ner nålen i hålet där du vill börja och dra ner nålen till avigsidan. 2. Stick sen upp nålen i första rutan till vänster och dra upp garnet till rätsidan.

Hur tvättar man en matta själv?

Häll ljummet vatten i en hink med mattschampo eller annat tvättmedel. Använd en borste eller en svamp och jobba in vatten med tvättmedel i mattan till ett skum för att lösa upp smutsen. Ta i ett par extra varv på mer smutsiga ställen. Låt mattan ligga med tvättmedlet i fem minuter så att all smuts försvinner.

Hur får man en ny matta platt?

Om du letar efter ett snabbt sätt att platta din matta, gå till din lokala möbel- eller hemförbättringsbutik och ta lite dubbelsidig tejptejp. När den appliceras på baksidan av din matta kommer tejpen att fästa på golvet och hålla din matta på plats. Det plattar effektivt ut befintliga veck och förhindrar nya.

Share this post