Allmänning

Far poliser ta emot gavor?

Får poliser ta emot gåvor?

Att det inte är straffbart att ta emot en gåva behöver i och för sig inte betyda att det är lämpligt att göra det. Poliser har långtgående maktbefogenheter och det får inte ens uppstå misstankar om att de kan köpas.

Vad är inte tillåtet i krig?

Reglerna säger bland annat vilka som är skyddade och inte får anfallas, och att man inte får använda vilka vapen som helst. Krigets lagar tar inte ställning till, eller är beroende av, vem som startade konflikten. Reglerna gäller bara i krig och de flesta reglerna finns i Genèvekonventionerna.

Finns det regler i krig?

Krigets lagar är ett folkrättsligt uttryck, ibland använt synonymt med den humanitära rätten. I princip utgörs krigets lagar av en samling internationella konventioner tillkomna för att reglera krig och andra väpnade konflikter.

Hur kan man förlora det skydd som folkrätten ger?

Generellt gäller att skyddade personalgrupper och skyddade organisationer förlorar sitt skydd om de används för att utföra handlingar som är skadliga för motparten. Sjuk- och själavårdspersonal, och deras utrustning, respekteras och skyddas under alla omständigheter.

Varför ska du inte ta emot gåvor på arbetsplatsen?

Även om det inte är otillåtet kan det vara olämpligt och oprofessionellt att ge gåvor. Att ge något som tillhör arbetsgivaren är inte tillåtet. För offentligt anställda leder mutbrott till allmänt åtal, det vill säga att en åklagare väcker åtal.

Hur efterlevs folkrätten?

Folkrätten kräver bland annat respekt för FN-stadgan och dess regler om territoriell integritet och förbud mot våldsanvändning. Folkrätten innehåller också regler om ansvarsutkrävande för internationella brott som folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser.

Får civila dödas i krig?

Parterna i en konflikt måste alltid skilja mellan den civila befolkningen och de stridande för att skydda civilbefolkningen och civil egendom. Varken civilbefolkningen som helhet eller enskilda civila får anfallas. Anfall får endast riktas mot militära mål.

Vad får man ta emot som gåva?

Det finns ingen gräns för hur mycket pengar man kan ge bort som gåva, eftersom en gåvoförbindelse är ett civilrättsligt avtal i grund och botten, och vi har avtalsfrihet i Sverige. Under förutsättning att gåvokriterierna är uppfyllda följer inga beskattningskonsekvenser av en gåva.

Share this post