Rekommendationer

Hur kan man plantera jordgubbar pa varen?

Hur kan man plantera jordgubbar på våren?

Man kan plantera jordgubbar både på våren och hösten. Planterar man på våren hinner plantorna rota sig bättre innan vintern, men på hösten har revplantorna rotat sig och de kan man plantera ut. För att underlätta skötseln måste allt rotogräs noga rensas bort innan man planterar. Ett tag innan planteringen tillför man stallgödsel.

Vad är skrymdensiteten mellan jordgubbarna i lådan?

Jordgubbars skrymdensitet är cirka 0,5 kg/liter. I Sverige förpackas jordgubbar vanligtvis i lådor som rymmer 1 liter. Därmed väger varje låda cirka 0,5 kg, vilket gör att man delar kilopriset med 2 för att få fram priset för en enskild låda. Skrymdensiteten varierar något med hålrumshalten mellan jordgubbarna i lådan.

Vad syftar jordgubben på?

Namnet jordgubbe syftar både på plantan och på bäret. Ur vetenskaplig synvinkel är jordgubben dock inte ett bär utan ett fruktförband med nötter, då de egentliga frukterna är ”bärets” gula prickar. Den är alltså en skenfrukt, det vill säga en uppsvälld blombotten.

Varför inte plantera jordgubbar i sol?

Jordgubbar vill helst stå i sol, men välj inte en för het plats heller. Jordgubbsplantor vill helst ha mullrik, fuktig jord. Plantera jordgubbsplantorna inte för nära varandra; det är viktigt att luft och sol når plantorna! Plantera c:a 35-40cm mellan varje planta och c:a 50 cm mellan raderna.

När ska man ge gödsel till jordgubbsplantor?

Sätt mer fokus på kalcium och fosfor. Jordgubbsplantor är känsliga för salt så använd endast organiskt gödsel. Ge en första giva av gödsel ca 3 veckor efter plantering och en andra efter skörd men före knoppbildningen (jordgubbsplantan bildar de knoppar som ska ge bär nästa år på hösten året innan).

Share this post