Populära

Hur ska man skara rabarber?

Hur ska man skära rabarber?

Skölj rabarberstjälkarna och skala av det yttersta med fingrarna genom att ta tag i ena änden i det yttersta skiktet och dra. Skär sedan i ca en centimeter tjocka skivor. Eftersom rabarber är väldigt surt behöver man oftast ganska mycket socker vid tillagning.

Hur bryter man av rabarber?

Bäst är att hålla ganska långt ned på stjälken och dra rakt upp tills den släpper. – Ta inte för mycket heller, bäst är att skörda högst 25 procent av rabarbern. Och när sommaren är slut ska man låta stjälkarna få vissna ned, det ger näring åt rötterna, säger hon.

Varför blir inte Rabarbersaften rosa?

I skalet sitter nämligen en hel del färgämnen. Om du tar bort skalet helt blir det mindre färg kvar. Det finns massor av rabarbersorter i plantskolorna.

Varför ska man rycka upp rabarber?

Ryck stjälken Rabarber skördas skonsammast för plantan genom att stjälken rycks av från plantan. Följ stjälken en bit ner mot plantans bas och gör ett försiktigt ryck. Då lossar hela stjälken från plantan, utan att brytas. Detta är det bästa för plantan.

Kan man skörda rabarber efter midsommar?

En vanlig sak som brukar sägas om rabarber är att den bara kan skördas fram till midsommar ungefär och att den blir träig och tråkig i smak efter det. Det stämmer inte. Rabarber kan skördas under hela säsongen, så länge den växer fint! Ta de stjälkar som ser fina ut och låt resten vara.

Kan man använda rabarber hela sommaren?

Rabarber kan skördas från slutet av april och en bit in i augusti. I början av säsongen är stjälkarna som bäst och behöver sällan skalas. Ju längre in på säsongen desto grövre blir fibrerna grövre och smaken träigare.

Vad gör man med rabarber blomman?

Skörda innan stjälken går i blom. Blomman tar kraft från plantan. När du ser att en blomma är på väg att bildas så kapa den stjälken ända nere vid marken så kommer det nya stjälkar hela tiden och du kan skörda i stort sett hela sommaren.

Share this post