Ny

Vad ar orsaken till diabetes typ 1?

Vad är orsaken till diabetes typ 1?

Typ 1-diabetes är en autoimmun sjukdom. Det betyder att immunsystemet har börjat angripa den egna kroppen. Orsaken är inte helt känd, men sannolikt får man typ 1-diabetes genom infektion av vissa virus. Sjukdomen anses också till viss del vara ärftlig.

Vilka åtgärder är extra viktiga för att förebygga långsiktiga komplikationer av diabetes?

Att vara fysiskt aktiv med ökad puls i form av rask promenad, cykling eller annan aktivitet anpassad till personens förmåga utgör en viktig del av behandlingen. Fysisk aktivitet har blodsockersänkande effekt, har effekt på insulinkänslighet och på sikt minskar risken för hjärtinfarkt och stroke.

Är diabetes typ 1 farligt?

Det är bra att allt fler får förståelse för att typ 1-diabetes är en allvarlig sjukdom som kan leda till allvarliga komplikationer akut men även på lång sikt, att orsaken är en gåta, att ingen botas och att behandlingen är tung och intensiv.

Vem ordinerar insulin?

Ibland behöver patienten äta innan man ger insulinet, detta är då ordinerat av läkare.

Vem riskerar att få diabetes?

Det går inte att med säkerhet förutse vem som får eller inte får diabetes. Generna spelar en stor roll för utvecklingen av typ 2-diabetes, men också våra förfäders levnadsvanor kan spela in. Vad som är orsaken bakom typ 1-diabetes är däremot fortfarande en gåta också för forskarna.

Hur börjar diabetes typ 1?

Symptomen visar sig först när 70-80 procent av de insulinproducerande cellerna förstörts. De första tecknen brukar vara stora urinmängder, ökad törst och onormal trötthet, ibland också viktnedgång. De stora urinmängderna beror på att socker utsöndras med urinen genom njurarna och att sockret drar med sig vatten.

Hur kan man förebygga komplikationer vid diabetes?

Hur kan jag förebygga komplikationer vid typ 2-diabetes? Förutom goda matvanor, motion och vikt- hållning är det viktigt att du tar de mediciner som din läkare ordinerar för att kontrollera ditt blodsocker och förebygga komplikationer.

Vad kan man få för komplikationer och följdsjukdomar av diabetes typ 2?

Hos personer med diabetes finns en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom såsom hjärtinfarkt och stroke. Båda typerna av diabetes kan leda till följdsjukdomar i kroppens små blodkärl. Högt blodsocker innebär även ökad risk för åderförfettning i de stora kärlen, något som kan leda till hjärtinfarkt eller stroke.

Hur länge kan man leva med diabetes typ 1?

Kvinnor som får sin diagnos före tio års ålder dör i genomsnitt nästan 18 år tidigare än diabetesfria kvinnor. För män i motsvarande situation är minskningen 14 levnadsår, medan livslängden hos den som får sin diagnos i åldern 26-30 år är i snitt tio år kortare.

Är diabetes typ 1 eller 2 farligast?

Gemensamt för både typ 1-diabetes (även kallat diabetes typ 1, diabetes 1 eller förr barndiabetes) och typ 2-diabetes (även kallat diabetes typ 2, diabetes 2 eller förr åldersdiabetes) är att det blir för mycket socker i blodsockret (blodsockret är för högt), vilket är mycket skadligt för kroppen på lång sikt.

Vilka symtom ses vid högt respektive lågt blodsocker och hur behandlas de båda tillstånden?

Risken är störst vid insulinbehandling, men känning kan också inträffa vid tablettbehandlad diabetes om man behandlas med tabletter som stimulerar den egna insulinfrisättningen. Symptomen kan vara hunger, svettningar, huvudvärk, darrningar, hjärtklappning, koncentrationssvårigheter, oro, förvirring och aggressivitet.

Vem kan delegera och till vem får delegation ges?

Hälso- och sjukvårdspersonal får endast delegera en arbetsuppgift till någon annan när det är förenligt med en god och säker vård av patienten. Det är frivilligt att delegera en arbetsuppgift och den kan när som helst återkallas om uppgiftsmottagaren inte utför arbetsuppgifterna på ett säkert sätt.

Share this post