Blogga

Vilka riktlinjer galler MRSA?

Vilka riktlinjer gäller MRSA?

En infektion eller ett bärarskap av MRSA ska enligt smittskyddslagen anmälas till smittskyddsläkaren i landstinget och Folkhälsomyndigheten. Fyndet ska även föranleda en smittspårning och att personen får förhållningsregler.

Vad innebär bärarskap av MRSA?

Bärarskap utan symtom är vanligt, framför allt i näsa, svalg och på huden. MRSA är resistent mot samtliga penicilliner, cefalosporiner och karbapenemer. MRSA sprids i första hand genom kontaktsmitta. Risk för smittspridning ökar vid pågående klinisk infektion eller hudsjukdom med bruten hudbarriär.

Vad innebär det för dig i vården att ha en patient med MRSA Vilka riktlinjer gäller?

Du som är bärare av MRSA utan symtom behöver inte någon behandling. De flesta lindriga infektioner som orsakas av MRSA läker av sig själv. Ibland kan du behöva få behandling med någon typ av antibiotika. Du som har en svår infektion kan behöva antibiotika direkt i blodet, en behandling du i så fall får på sjukhus.

Vad menas med Kohortvård?

Kohortvård innebär att när man har bekräftad Covid-19 infektion hos flera patienter skapar en kohort. Detta innebär att flera patienter med samma sjukdom kan dela vårdrum, hygienutrymme och personal. Dvs att man isolerar kohorten i relation till övriga patienter.

Vilka infektioner orsakar MRSA ESBL och VRE?

MRSA. MRSA, meticillinresistent Staphylococcus aureus, är en antibiotikaresistent hudbakterie som främst orsakar hud- och mjukdelsinfektioner men kan också ge upphov till svårare infektioner såsom sepsis. Bärarskap utan symtom är vanligt, framför allt i näsa, svalg och på huden.

Vem ska betala alkoholskatt?

När du som privatperson beställer alkoholvaror, exempelvis via internet, och varorna transporteras till Sverige från ett annat EU-land av någon annan än dig själv, ska svensk alkoholskatt betalas. Vem som ska betala alkoholskatten beror på vem som ordnar med transporten till Sverige.

Får företag köpa alkohol?

Den som ska bedriva partihandel med alkoholhaltiga drycker måste antingen vara godkänd som upplagshavare eller registrerad som varumottagare.

Varför får man ESBL?

Man kan bli smittad via mat och vatten som är förorenade med tarmbakterier, ofta i samband med utlandsresa. Bakterierna sprids också via händerna efter toalettbesök. I vården kan ESBL- Page 5 5 ESBL bildande bakterier också överföras från sår och katetrar mellan patienter, främst via händer.

Får man köpa lunch på företagskortet?

Svaret på frågan är både knepig och lätt. Äter du inom ramen för jobbet så använd företagskortet. Äter du som privatperson ska du betala själv. Det är självklart att du som är en egen företagare ska kunna använda ditt företagskort när du är ute och träffar dina kunder i affärer och till exempel äter lunch.

Share this post