Frågor

Vilka argument finns det mot diktaturer?

Vilka argument finns det mot diktaturer?

Diktaturer skapar splittring och osäkerhet. Diktaturer skyddar inte sina medborgare. Förutom det allmänna förtryck som finns i en diktatur har dessa regimer svårt att upptäcka sina brister i samhället vilket kan leda till stora kriser.

Vilka medel använder en diktator för att försvara sin makt?

Diktaturens fortlevnad En diktatur säkrar sin fortlevnad genom kontroll och i viss mån folkligt stöd. Kontrollen av befolkningen upprätthålls av säkerhetsapparaten, militären, den vanliga polisen och den hemliga polisen. I en kommunistisk enpartistat kan partiet svara för en betydande kontroll av medborgarna.

Vilka argument finns det för demokrati?

Däremot finns det vissa saker som väldigt många är överens om kännetecknar en demokrati, till exempel människors lika värde och rättigheter, fri åsiktsbildning, tryck- och yttrandefrihet, likhet inför lagen och rösträtt.

Vad är en diktator?

Vad är en diktator? Man kan säga att en diktator är en envåldshärskare. En som utövar sin makt över staten och dess invånare och som ser till att behålla makten genom våld och hot. En diktator tar alla beslut själv om staten utan att rådfråga någon eftersom han anser att andra är undersåtar.

Vad är diktaturer i andra länder?

Även i en rad andra länder har folket under kortare eller längre tid styrts av diktatur, som till exempel: Brasilien, Chile, Filippinerna, Grekland, Haiti, Irak, Iran, Kambodja, Portugal, Rumänien, Somalia, Spanien, Uganda och Zaire. Den demokratiseringsvåg som startade i Östeuropa i slutet av 1980-talet i samband med Sovjetunionens sönderfall,

Hur många diktaturer finns idag i världen?

Idag finns relativt få diktaturer i världen. De flesta diktaturer har numera även demokratiska inslag. Renodlade diktaturer är mycket ovanliga, men förekommer bl.a. i Nordkorea ( se karta ). Text: Robert de Vries (red.)

Vad är styrelseskicket diktatur?

Styrelseskicket diktatur är motsatsen till demokrati. I en diktatur styrs staten av en eller flera personer (ofta militärer) som inte är folkvalda. Demokratier uppmuntrar folket att ta aktiv del i det politiska livet, medan renodlade diktaturer förnekar medborgarna den rättigheten. Folket kan inte välja vem eller vilka som ska styra.

Share this post