Ny

Vad orsakar Bartolinit?

Vad orsakar Bartolinit?

Bartolinit är vanligare hos yngre kvinnor. Det smittar inte. Det vanligaste är att man fått en infektion som orsakats av bakterier som finns i slidan eller på huden, men den kan även bero på virus. Med behandling går infektionen över efter några dagar.

Kan Bartolinit gå över av sig själv?

Bartolinit innebär att det har blivit en infektion i en körtel som finns i slidans öppning. Det bildas var, blir svullet och gör ont. Ibland går det över av sig själv, men ofta behövs behandling. Sjukdomen har fått sitt namn från två körtlar som finns på varsin sida av slidans nedre del.

Är Bartolinit farligt?

Det du beskriver skulle kunna vara symtom på bartolinit. Det är ofarligt men smärtsamt, och beror på att en eller två körtlar som sitter vid slidöppningen har blivit inflammerade. Körtlarna bildar ett sekret som håller slemhinnorna i underlivet fuktiga.

Hur vet man om man har Bartolinit?

En öm knöl i en blygdläpp kan vara något som kallas bartolinit. Det är ofarligt men kan göra ont. Då har en eller båda två av de körtlar som sitter vid slidöppningen blivit inflammerade. Körtlarna blir svullna och det kan bildas en böld.

Måste Bartolinit göra ont?

Behandling vid bartolinit är främst kirurgisk. Gör sammanvägd bedömning och ta ställning om patienten ska remitteras in eller om kirurgisk behandling kan genomföras adekvat på plats. Tillståndet är smärtsamt, ofta behövs smärtstillande behandling.

Vart sitter Bartolinit?

Bartholins körtlar (anatomiskt benämnda glandula vestibularis major) är två ärtstora körtlar belägna i den bakre delen av kvinnans inre blygdläppar, nära mellangården. De mynnar mellan insidan av respektive inre blygdläpp och på vardera sidan av den bakre delen av slidmynningen.

Hur länge har man Bartolinit?

Körtlar och hårsäckar på och runt snippan kan ibland bli inflammerade. Det kan bero på flera saker till exempel att du har rakat dig, eller klämt på en talgkörtel så att det har kommit in bakterier. Det är ofarligt, men det kan bli små röda prickar som ibland ser ut ungefär som finnar. Det läker av sig själv.

Varför gör det ont i blygdläpparna?

Nerverna runt slidan kan till sist bli överkänsliga mot beröring. Då kan även försiktig beröring göra ont. Det kallas ofta för vestibulit, men ett nyare namn är vestibulodyni. Det kallas vulvodyni om det gör ont i hela snippan, och inte bara i slidöppningen.

Vad gör Bartholins körtlar?

Bartolinis körtlar är lokaliserade på båda sidor om slidöppningen vid de yttre blygdläpparnas bakre omfång. De producerar ett sekret som håller slemhinnorna fuktiga. Om utförsgången från körteln täpps till ansamlas sekret i körteln, den blir uppdriven och inflammerad och ibland även infekterad. En abscess kan bildas.

Hur känns Bartolinit?

Det blir rött, gör ont och svullnar i och utanför slidöppningen på ena sidan. Det kan också bli svullet intill de yttre blygdläpparna. Det röda syns inte lika mycket på mörk hud. Det gör ont när du sitter eller går.

Måste man behandla Bartolinit?

Varför svider mina blygdläppar?

Det är vanligt att det kliar runt slidöppningen och på blygdläpparna. De vanligaste orsakerna är svamp i underlivet eller någon form av eksem. Ofta kan du behandla klådan med receptfria läkemedel. Klådan kan ibland bero på en könssjukdom.

Share this post