Frågor

Hur man Vattovar?

Hur man Våttovar?

Våttovning går helt enkelt ut på att massera, gnugga, knåda och på olika sätt bearbeta ull med vatten, och ofta såpa eller tvål, för att få ullen att tova ihop sig. Beroende på vad man tovar, och i olika steg i processen, kan man använda olika redskap. En klassiker är ju gamla tvättbrädor.

Vad behöver du för att kunna tova?

Du behöver: Om du vill börja tova finns det oftast startpaket att köpa i hobby- och hantverksbutiker. Tovningsnålar är speciella nålar med hullingar som drar med sig ullens fibrer som därmed tovar ihop sig med varandra.

Hur man tovar med såpa?

Att tova med vatten och såpa

  1. Lägg bubbelplasten på bordet.
  2. Blanda vatten och såpa.
  3. Lägg jalusinen eller bordstabletten ovanpå ullen.
  4. Rulla ihop det hela till en korv.
  5. Börja tova.
  6. Veckla upp rullen och se att ullen har börjat tova ihop sig.

Hur tovar man Ullvantar?

Det är ganska breda färgrapporter i Ullcentrums melerade garner, så om man vill ha båda vantarna lika som mina så får man snurra upp garnet i några mindre bollar och planera var man ska börja för att få meleringarna på rätt ställe. Tovningen gör vantarna både mjuka och tätare än vantar som bara är stickade.

Vad är det för skillnad på vanlig tovning och Nåltovning?

Det tovade tyget kan sedan valkas, vilket gör tyget tätt, tjockt och hållbart. Även ett vävt ylletyg kan valkas och bli tätt och tjockt. Torrtovning kallas även för nåltovning eller nålfiltning. Våttovning är den äldsta tekniken av tovning.

Hur man kardar?

Kardning kan göras traditionellt hantverksmässigt eller maskinellt. Ullen behandlas mellan två kardor så att ullens fibrer likriktas. En traditionell handhållen karda består av ett trästycke med en fjädrande dyna av gummi eller läder i vilken det sitter ett stort antal piggar av järntråd. Kardorna används i par.

Hur valkar man vantar?

Blöt din vante i handvarmt vatten och ringla över lite såpa eller hårschampo. Ta sen vanten och gosa ihop den i handen ungefär som man kramar en snöboll. Det skall vara så mycket vatten i vanten så såpan löddrar. Kläm en stund, då väcks ullfibrerna och börjar vandra i varandra.

Hur tova sittunderlag?

Dela ullkakan i tunna flor och lägg dem omlott med fibrerna så att vartannat varv har fibrer som löper vågrätt och vartannat varv lodrätt. Det får bli en ca 10-15 cm tjock hög eftersom ullen krymper ihop. En ca 50×50 cm stor hög kan vara bra utgångsläge. Exakta mått är svåra att ange eftersom ullen krymper olika.

Hur tovar jag?

Hur man tovar enligt ett mönster Tvätta utan förtvätt och med normal centrifugering. Tova aldrig något på snabbprogrammet. Att lägga till en handduk när du tvättar kommer att öka friktionen och snabba på processen.

Share this post