Frågor

Var produceras naturgummi?

Var produceras naturgummi?

Globalt sett är de största producenterna av naturgummi Thailand (33 procent), Indonesien (24 procent) och Vietnam (7 procent). Därtill finns produktion i flera länder i Syd- och Sydostasien, Syd- och Mellanamerika samt Afrika.

Är naturgummi dyrt?

Naturgummi är en av de råvaror som ökat mest i pris den senaste månaden. Det konstaterar The Economist i sitt råvaruindex. Enligt tidningen The Econimist har naturgummi ökat i pris med hela 10,9 procent den senaste månaden.

Är naturgummi miljövänligt?

Tillverkningen sker oftast under kontrollerade former, men den är inte fri från utsläpp av bl. a. CO2. Naturgummi är därför, enligt vår mening, ett miljövänligare alternativ, trots vulkanisering och kemiska tillsatser.

Hur gör man naturgummi?

Naturgummi fås från den trögflytande mjölksaften, latex, från ett antal olika trädarter. Det viktigaste av dessa är Hevea brasiliensis. Vid utvinning skär man skåror i trädens bark och samlar upp gummivätskan i en behållare som sätts fast under skåran (ofta en halva av skalet från en kokosnöt).

Hur dyrt är gummi?

Priset på naturgummi påverkas av ett antal faktorer. Den aktuella efterfrågan på bildäck får spotpriset på gummi att fluktuera kraftigt under loppet av ett år, medan gummifutures påverkas av olika subventioner och handelsrestriktioner.

Vad är dåligt med gummi?

Jungfrulig kimrök görs av fossil olja, och enbart i Sverige skrotas varje år ca 80 000 – 90 000 ton gummidäck. För det mesta går de utslitna däcken till förbränning, och det leder till stora utsläpp. Runt om i världen finns miljontals ton uttjänta däck och därmed en stor potential till förbättring.

Kan man återvinna naturgummi?

Den näst största delen, 34 %, går till materialåtervinning. Gummi kan exempelvis bli gummigranulat och textilier. Gummigranulat används sedan till att exempelvis skapa konstgräsmattor, gummiasfalt och andra produkter där gummit är grunden.

Share this post