Rekommendationer

Hur avmaska far?

Hur avmaska får?

Ofta görs avmaskning av tackor/livdjur vid installning efter att stora magmasken har påvisats under betessäsongen. Prov bör alltid tas från minst sex djur i betesgruppen. Är det fler än 60 djur bör man sikta på cirka 10 % (se tabell).

Får bete parasiter?

För får på bete är parasitangrepp en viktig utmaning som måste tacklas med en utarbetad strategi. Inälvsparasiter smittar via gräset och påverkar fårens produktion och hälsoläge. Lamm är den kategori som är mest mottagliga och alltså de som i första hand ska skyddas mot omfattande parasitangrepp.

När ska man maska av lamm?

Tackorna bör i första hand avmaskas före betessläppningen. Om de är infekterade med Stora magmasken är detta ett krav. Om inte tackorna avmaskas måste träckprov tas från 6-8 tackor minst två veckor före betessläppningen. Träckproven bör odlas för att undersöka om tackorna är infekterade med Stora magmasken.

Vad behöver man till getter?

De är först och främst buskätare, men tycker även om örter och gräs. På vintern vill de äta hö, ungefär 2 kg per vuxen get och dag, men torkat sly som du skördat under sommaren eller färskt gran- och tallris är också uppskattat.

Får Träckprov?

Som en del i kontroll av parasitstatus i den egna besättningen kan man skicka träckprov för analys. Rutinmässig kontroll rekommenderas i första hand av tackor före betessläpp. Resultatet bidrar till information vid diskussion kring gårdens strategi vid betessläpp.

Hur mycket plats behöver ett får?

Tackorna har i enlighet med svensk djurskyddslag ett utrymme på 1,2 m² per djur, det vill säga 12 m², i ligghallen. Om man lägger ihop ytorna inomhus och utomhus/rastgård (17 m²+ 25 m²) framgår det att tackorna ska ha minst 42 m² totalt.

Får stora Magmasken?

Haemonchus contortus (stora magmasken) har spridit sig över hela landet. Sjukdomssymtomen hos fåren är blodbrist, käftgropsödem och dödsfall. På besättningsnivå är det viktigt med provtagning och avmaskning med verksamt medel för att bekämpa haemonchus.

Share this post