Rekommendationer

Hur sjosatter man en bat?

Hur sjösätter man en båt?

Checklista sjösättning.

  1. Lossa alla spännband och surrning som håller fast båten i trailern.
  2. Ta bort eventuell ljusramp.
  3. Backa ner trailern i vattnet.
  4. Vinscha försiktigt ner båten i vattnet.
  5. Koppla loss kabinhaken som sitter kopplad till vinschen och njut av en dag på havet.

Var får man sjösätta båt?

Ramp i Kilafors som funkar bra för att sjösätta i Bergviken. Båtramp med bom för medlemmar och gäster. Mera information finns på vår hemsida.

Hur spänna fast båt på trailer?

  1. Surra fast båten på trailern. Båten måste sitta stumt mot trailern så använd rejäla spännband.
  2. Båten ska vila direkt mot klykan i fören.
  3. Rätt kultryck.
  4. Lyset på trailern.
  5. Veven på vinschen.
  6. Installera söksystem på båten.
  7. Ta bort utombordsmotorn och lås in den.

Hur stor båt kan man sjösätta själv?

Om du nu är som ”normalfallet”, alltså har ett B-körkort och en framhjulsdriven bil som väger mer än 1500kg är nog en eu-trailer och en båt på 500kg ett klokt val. Tyngre båt kräver tyngre (bromsad) trailer och det kan nog börja kännas osäkert om en framhjulsdriven bil får upp något sådant ur sjön på en grusramp.

När kan man sjösätta båten?

Sjösättningsperiod, som du valt i samband med vinteruppläggningen, pågår normalt enligt nedan, men vinterns längd kan påverka när första sjösättningsperioden påbörjas: TIDIG – ca 20-30 april (vecka 16 eller 17) MELLAN – ca 1-15 maj (2 första veckorna i maj) SEN – ca 25-31 maj (sista veckan i maj)

Hur ställer man in en båttrailer?

Båtens placering: Justera båttrailern så att båten vilar på kölrullarna inställda så lågt som möjligt samt stöder mot sidostödrullarna och att båtstäven går in i och vilar mot klykan på vinschpelaren . Lägre tyngdpunkt gör det lättare att lasta på och av båten samt ger bättre köregenskaper.

Hur ska båt ligga på trailer?

Båten SKALL ligga på kölrullarna då kölen är den starkaste delen av botten på båten. Båten skall ha kontakt med stävstödet på vagnen, spärra vinschen. Fäst båten ordentligt mellan vagnens stävstöd och båtens stävögla. Kör försiktigt upp vagnen med båten upp på land, stanna och dra åt handbromsen.

Hur pallar man upp en båt?

Pallningens grunder. När en båt tas upp på land är det viktigt att den pallas upp så att tyngden vilar på kölen. Båten ska stå på kölen, på balkar av stål eller trä – aldrig direkt på marken – och sedan balanseras i sidled med hjälp av stöttor, båtbockar eller i en båtvagga.

Hur länge ska bottenfärg torka innan sjösättning?

Inget ytterligare behöver göras om båten sjösätts igen inom 72 timmar. Om båten ligger på land i mer än 72 timmar bör ytan slipas med 220 papper direkt före sjösättning. Båtar som har varit sjösatta mer än 30 dagar – Högtryckstvättas direkt vid lyftet, slipas med 80-100 papper och målas om.

Share this post