Blogga

Vad hander om jag saljer en fond?

Vad händer om jag säljer en fond?

Vid försäljning av fondandelar omvandlas fondandelar till pengar. I regel är försäljningslikviden (pengarna) tillgänglig på ditt konto efter tre bankdagar, men vissa fondbolag tar betydligt längre tid på sig. Hur lång tid det tar att genomföra affären framgår i fondbestämmelserna.

Hur funkar avkastning fonder?

Hur fungerar det med utdelningar i aktiefonder? Eftersom många fonder äger aktier så kan det hända att de aktiebolagen delar ut pengar till sina ägare. Dessa utdelningar hamnar i fonden och återinvesteras. Fondförmögenheten ökar alltså med det motsvarande utdelningsbeloppet.

Vad händer med mitt ISK om jag flyttar utomlands?

Som utlänning kan man varken teckna ISK eller kapitalförsäkring. Flyttar du utomlands med dessa konton kommer de dock hanteras olika. Kapitalförsäkringen ligger kvar och beskattas med schablon som vanligt. ISK:n börjar däremot rapportera ränta/vinster/utdelningar till Skatteverket.

Kan man köpa och sälja fonder samma dag?

Med dagar syftar vi alltid på bankdagar. Köp, sälj och byte av Swedbanks fonder genomförs vanligtvis inom en till två dagar. Vi samarbetar med många fondbolag. Det innebär att vi utöver våra egna fonder, Swedbanks fonder, också distribuerar andra fondbolags fonder.

Vad kostar det att sälja en fond?

Till skillnad mot aktiehandel så betalar du ingen köpavgift (courtage) när du köper eller säljer en fond på sajten eller i appen hos Avanza. Däremot betalar du courtageavgift om du lägger en order via telefon hos våra mäklare. Fondbolagen kan ibland ta ut en köp- och säljavgift för att handla fonden.

Kan man använda Avanza om man bor utomlands?

Det går bra att fortsätta vara kund hos oss som utlandsbosatt med undantag för personer som bor i USA. Flyttar du till USA har vi dessvärre inte möjlighet att erbjuda dig värdepappershandel på aktie- och fondkonto eller ISK på grund av skattemässiga skäl.

Share this post