Ny

Var kommer palmolja ifran?

Var kommer palmolja ifrån?

Oljepalmen är en grov palm som kan bli 15 meter, ibland upp till 30 meter hög, och leva i 200 år. De orangea fruktklasarna sitter i toppen av palmen. Man kan utvinna två sorters olja: palmkärnolja från palmkärnan och palmolja från fruktköttet. Resterna pressas till så kallade presskakor och används som djurfoder.

Hur mycket palmolja produceras?

Varje år produceras totalt runt 62 miljoner ton palmolja på både stora plantager och i det småskaliga jordbruket. 4 till 5 miljoner människor arbetar inom palmoljeproduktionen. Palmolja används som ingrediens i en mängd olika produkter inom livsmedel, kemteknik och kosmetik.

Vad är palmolja gjort av?

Palmolja utvinns ur oljepalmen. Oljepalmen producerar stora klasar av frukt som kan väga över 20 kilo och kan skördas när som helst på året. Två olika sorters olja kan utvinnas: Palmolja som pressas ur oljepalmens fruktkött och palmkärnolja från den innersta delen av fruktkärnorna.

Var raffineras palmolja?

Raffineringen renar, avfärgar och tar bort lukten från palmoljan. Raffineringsprocessen ger en mycket mångsidig olja, med viktiga funktionella egenskaper. Den kan sedan separeras i olika fraktioner, vars första steg är till en flytande fraktion (palmolein, ca 80%) och en fast fraktion (palmstearin, ca 20%).

Hur fraktas palmolja?

Frukten odlas på plantager där bönder säljer sina produkter till mellanmän och agenter. De levererar i sin tur till en kvarn där fruktbunkarna bearbetas. Därefter transporteras det via handlare till raffinaderier för vidare bearbetning. Först efter denna punkt går det in i vår direkta leveranskedja.

Varför ska man bojkotta palmolja?

Ur hälsosynpunkt är det palmoljans höga innehåll av mättat fett och då speciellt den mättade fettsyran, palmitinsyra, som gör att den är omdiskuterad. För högt intag av mättat fett kan leda till en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Ren palmolja innehåller cirka 40 procent palmitinsyra.

Är palmolja farligt för hälsan?

Share this post