Rekommendationer

Varfor tillverkas klader i Bangladesh?

Varför tillverkas kläder i Bangladesh?

Kostnaderna för textilproduktionen i Bangladesh är bland de lägsta i hela världen, minimilönen för textilarbetarna är 84 euro i månaden. Det här är optimalt för företag inom klädindustrin som vill tillverka kläder så snabbt och billigt som möjligt för att maximera vinsten.

Hur många arbetar inom textilindustrin?

Textilindustrin är en av världens största industribranscher. Inom EU finns det 146 000 företag med 1,8 miljoner anställda.

Hur kommer kläder från Bangladesh till Sverige?

Merparten av Lindex kläder produceras på fabriker i Kina och Bangladesh. Därifrån fraktas de på stora fartyg till Sverige via Göteborgs Hamn. Fartygen från Asien anländer till Göteborg varje vecka. — De flesta människor ägnar kanske inte logistiken en tanke när de åker till affären för att handla.

Varför tillverkas kläder i fattiga länder?

Enligt Världsbanken är textilindustrin den största bidragande orsaken till att fattigdomen där har halverats sedan 1990. Utvecklingen visar också att jobben inom textilindustrin får länder att ta klivet från jordbrukssamhälle till industrisamhälle.

Var tillverkas de flesta kläder?

Nästan 80 procent av alla kläder som säljs i Sverige tillverkas utanför EU och största importen sker från Asien. Idag säljs kläderna främst via butiker och internethandel. I Sverige köper vi i snitt 10 kilo kläder per person och år, eller 1,8 plagg i månaden.

Hur tillverkas kläder i Bangladesh?

Textil- och klädindustrin står för 80 procent av Bangladesh export. Landet är världens tredje största exportör av kläder, efter Kina och Turkiet, men före Indien som kommer på fjärde plats. Totalt sysselsätter branschen 3,5 miljoner arbetare i Bangladesh.

Varför tillverkas så mycket kläder i Asien?

Den globala jakten på billig arbetskraft För länge sedan syddes kläder i Sverige, därefter sydeuropeiska länder, sedan Japan och Taiwan. I dag har masstillverkningen av kläder flyttat till länder som Bangladesh, Kambodja, Kina och Vietnam, där det finns gott om billig arbetskraft.

Hur tillverkas kläder i Kina?

Bomullsodling till exempel, kräver oerhörda mängder vatten. Det går åt tusentals liter för varje t-shirt. Det är ett stort problem i Kina där det på många håll råder vattenbrist och det vatten som finns är i många fall förorenat och förgiftat.

Share this post