Blogga

Vad ar Snifftest?

Vad är Snifftest?

Positivt kaliumhydroxidtest (sniff-test) – vid tillsats av KOH ökar pH och den karaktäristiska fiskdoften framträder. Homogen, grå-gul, ofta skummig fluor. pH > 4,5 i slidsekretet.

Vad är bacterial vaginosis?

Det finns alltid bakterier i slidan. Bakteriell vaginos innebär att det har blivit obalans bland de bakterierna. Det vanligaste symtomet är flytningar som luktar illa. Bakteriell vaginos är vanligt och behandlas med läkemedel som hämmar eller dödar bakterier.

Hur är flytningar i början av graviditet?

Det är vanligt att ha mer flytningar när du är gravid. Det beror på ändrade hormoner i kroppen. Oftast är flytningarna vitaktiga och har ingen speciell lukt. Kontakta en barnmorskemottagning om du får besvär med klåda eller illaluktande flytningar.

Kan trycka ut flytningar?

Besvären kommer ofta under en längre tid, men ibland kommer de snabbt i samband med att du har lyft något tungt eller varit förstoppad. Då kan du plötsligt märka att något buktar ut genom slidöppningen. Du kan ha framfall utan att ha några symtom. Har du inga besvär behövs inte någon behandling.

Kan man ha bakteriell vaginos i flera år?

Bakteriell vaginos kan gå över av sig själv. Men det kan göra att du lättare får andra infektioner. Därför blir bör du bli undersökt om dina flytningar har ändrat utseende eller luktar illa. Du kan kontakta en ungdomsmottagning, vårdcentral eller gynekolog för att bli undersökt.

Kan man få infektion i underlivet?

Den vanligaste orsaken till äggledarinflammation är könssjukdomar, till exempel klamydia och gonorré. Du kan också få äggledarinflammation efter en abort eller om du har fått en kopparspiral eller en hormonspiral insatt, men det är ovanligt. Du kan få en infektion i livmodern om du har fått ett missfall.

Vad luktar fisk?

Bakteriell vaginos (BV) – Det är ett tillstånd där det råder obalans i den vaginala bakteriefloran, förklarar Elisabeth. Det första symptomet är ofta en fiskliknande lukt som kan leda till en skummig, grå eller grön flytning. Du kanske också upplever klåda och svullnad.

Hur ska flytningar lukta?

Hur ska flytningen från slidan vara? Flytningar är en vitaktig eller genomskinlig slemmig vätska som kommer från slidan. Flytningarna förändras vid kontakt med luften och får då en ljusgul till brunaktig färg. Flytningar brukar lukta lite syrligt, ungefär som filmjölk.

Kan man märka på flytningarna om man är gravid?

Du får mer flytningar Vid en graviditet växer vaginalslemhinnan under påverkan av hormonet östrogen, vilket bidrar till rikligare flytningar. Sekretet som produceras i slidan fungerar som ett skydd mot infektioner. Rikligare flytningar är därför ett vanligt graviditetstecken.

Hur är flytningarna efter befruktning?

Östogenet som släpper innan ägglossning gör att slemproduktionen/ flytningarna blir tunnare och det är dessa som hjälper spermierna att överleva och simma in i livmodern. Efter ägglossning resulterar hormonet progesteron i förtjockning av livmoderhalsens slem och hjälper därmed till att stänga livmoderhalsen igen.

Har extremt mycket flytningar?

Du som har rikliga flytningar kan testa följande saker: Använd barnolja i stället för tvål när du tvättar underlivet. Lufta underlivet om du tycker att du har för mycket flytningar eller känner att underlivet är torrt. Använd inte kläder som sitter tajt runt underlivet.

Share this post