Frågor

Vilka lander var med i Koreakriget?

Vilka länder var med i Koreakriget?

Koreakriget startade 1950, två år efter Koreas delning, mellan den sovjetstödda Demokratiska folkrepubliken Korea och den USA-stödda Republiken Korea. Kriget utbröt när nordkoreanska trupper gick över gränsen vid 38:e breddgraden och anföll Sydkorea, ett krig som ännu inte är avslutat.

Vad hände med Korea efter andra världskriget?

Korea intogs vid andra världskrigets slut av dels Sovjetunionen och dels USA. 1948 utropades Nordkorea och 1950–1953 rasade ett blodigt krig mellan kommuniststaten, med kinesiskt och sovjetiskt stöd, och Sydkorea som hade stöd av USA-ledda FN-trupper.

Hur splittrades Korea?

Koreakonflikten började där andra världskriget slutade. När Koreahalvön 1945 befriades från japansk ockupation splittrades koreanerna i två stater. Sovjetunionen och USA gjorde Nordkorea och Sydkorea till varandras fiender i en konflikt som fortsatt in på 2000-talet.

När blev Vietnam ett land?

938 blev Vietnam ett självständigt land som lade under sig olika riken och delar av riken. Katolska missionärer kom till landet på 1500-talet och förföljelsen av dessa användes som argument av fransmännen när de invaderade Vietnam på 1850-talet. Trettiofem år senare, 1885 erkändes Vietnam som ett franskt protektorat.

Koreakriget (1950-1953) var den första stora konflikten mellan väst och öst under kalla kriget. Kriget utkämpades officiellt mellan det kommunistiska Nordkorea och det kapitalistiska Sydkorea. Men de båda parterna stöddes av kalla krigets supermakter – Sovjetunionen (här inklusive Kina) respektive USA.

Var i Sydkorea?

Sydkorea 대한민국 (info), formellt Republiken Korea (ROK), är en stat i Östasien, belägen på den södra delen av Koreahalvön. I norr gränsar landet till Nordkorea. Dessutom har Sydkorea maritima gränser till Kina och Japan. Sydkorea är ett av de mer demokratiska länderna i Asien.

Har Nordkorea en regering?

Diktatur
JucheSocialistisk statEnpartistat
Nordkorea/Statsskick

Share this post