Trendig

Hur en ensam svensk ubat vann over usas flotta?

Hur en ensam svensk ubåt vann över usas flotta?

SÄLEN. Det går bra för den svenska ubåten Gotland vid övningarna mot amerikanska marinens fartyg i Stilla havet. Så bra att Gotland från undervattensläge lyckats ta foton av ett amerikanskt hangarfartyg från relativt nära håll, säger Martin Hagbyhn, vd för Kockums.

Hur djupt kan svenska ubåtar dyka?

Ubåtarna får en besättning på 107 personer och kan dyka till max 450 meters djup. Beväpningen utgörs av 16 ballistiska Bulavamissiler. Dessutom finns sex torpedtuber. Som jämförelse kan nämnas att den svenska ubåten Gotland har ett deplacement på 1599 ton i u-läge och är 60 meter lång.

Vem har världens bästa ubåt?

Rekordet tillskrivs den ryska ubåten K-162 (K-222), som påstås har satt rekordet i mars 1970. Rekordet är dock inte bekräftat, och som med så många andra rekord inom den militära världen är det omgivet av stort hemlighetsmakeri.

Har båt som dyker?

Ubåt, kortform av undervattensbåt, är ett fartyg som kan färdas helt under vattenytan. Ubåtar är vanligen av militärt slag men det finns även en mängd ubåtar för icke militärt bruk, till exempel forskningsubåtar för civilt bruk och narko-ubåtar för illegal smuggling.

Varför sjönk Kursk?

Den officiella slutsatsen. Den officiella slutsatsen om hur olyckan gick till är att läckande väteperoxid från en Torped 65-76 startade en brand, som två minuter senare fick övriga torpeder att explodera.

Hur länge kan en ubåt vara under vatten?

Många svenska ubåtar använder en stirlingmotor som gör att de kan köra under vattnet i 30 dagar utan att behöva gå upp efter luft. Stirlingmotorn drivs av bränsle (vanligen dieasel eller nafta) + flytande syre. Stirlingmotor driver en generator som i sin tur laddar upp ubåtens batterier.

Hur många atomubåtar finns det?

Under det kalla kriget byggde man stora mängder atomubåtar. Sovjetunionens flotta konstruerade till exempel över 200 atomdrivna ubåtar mellan åren 1960 och 1992. Det finns flera olika typer av atomubåtar. Strategisk atomubåt (exempelvis Ohio-klass eller Borej-klass).

Kan man sänka ett hangarfartyg?

En träff kanske inte kommer att sänka ett amerikanskt hangarfartyg (som kostar närmare 13 miljarder dollar), men träffar det rätt kan det slå ut fartygets möjlighet att starta eller landa flygplan, en så kallad ”soft kill”.

Hur stor är en atomubåt?

Ubåten ,vid namn TK-208 ”Dmitrij Donskoj”, är utrustad för att bära 20 robotar och upp till 200 kärnstridsspetsar. Ubåten, som togs i tjänst 1981, är 172 meter lång och av så kallad Typhoon-klass – den största typen av ubåt som någonsin konstruerats.

Share this post