Ny

Vad ar somnmedel?

Vad är sömnmedel?

Läkemedlet verkar lugnande och dämpande på vissa av hjärnans funktioner. Propavan kan användas om du har svårt att somna, om du vaknar flera gånger under natten eller om du vaknar för tidigt på morgonen. Effekten kommer efter någon timme.

Hur påverkar sömnen psyket?

Vad händer om du sover för lite? – Då blir vi trötta. Vi får sämre inlärningsförmåga och koncentrationsförmåga. Brist på sömn och sömnstörningar över en lång period kan leda till allvarliga tillstånd som hjärtkärlsjukdom, utmattningssyndrom, stress och depression.

Hur vet man om man behöver sömntabletter?

Har man ont i lederna, svårt att andas eller kramp i benen är det inte lätt att sova gott. Hjärtsvikt, stroke, Parkinsons sjukdom, demens och depression är andra exempel på sjukdomar som påverkar sömnen. Då ska man i första hand behandlas för dessa besvär.

Vad händer om man tar två sömntabletter?

Ring omgående Giftinformation eller sjukhus/läkare för råd om vad som behöver göras. Invänta aldrig förgiftningssymtom. Uppsök alltid sjukhus vid avsiktlig överdosering. Vid tilltagande slöhet, medvetslöshet, kramper, andningssvårigheter eller andra uttalade symtom ring 112 för ambulans.

Är sömntabletter dåligt?

I vissa fall kan det vara bra att använda sömnmediciner, och man ska inte vara rädd för att göra det när det behövs. Men det finns problem med att ta sömntabletter ”vid behov”, vilket ofta innebär att man tar dem en eller flera gånger i veckan under många år.

Varför sover man mycket vid depression?

Andra viktiga ämnen för vårt psykiska mående är noradrenalin och dopamin. Är de i obalans blir symptomen minskad energi och intresse och svårighet att komma igång med saker. Drivkraften är borta. Det är också vanligt att man sover väldigt länge, utan att bli återhämtad.

Hur påverkas immunförsvaret när man sover dåligt?

Immunförsvaret försämras också av sömnbrist vilket gör att du lättare blir sjuk. För lite sömn påverkar även hjärnans centrum för mättnad och hunger så att du kan känna dig hungrigare. Sömnbrist påverkar också blodsockerbalansen och kan göra dig extra sugen på sötsaker.

Share this post