Blogga

Vad dricker man till Dessertost?

Vad dricker man till Dessertost?

Smakrika och salta mögelostar behöver sötma i vinet för balans – till exempel ett sött vitt vin eller ett sött rödvin. Grundregeln är att smakrik dryck passar till smakrik ost och att sötma möter sälta.

Vilket vin passar bäst till ostbricka?

Mild vitmögelost, såsom Brie och Camembert, trivs bra ihop med en mjuk och bärig Pinot Noir. Till Brie de Meaux och andra smakrika vitmögelostar är ett fylligt vitt vin ett bättre väl, gärna en fatlagrad Chardonnay.

Vilka ostar passar till rött vin?

Vill man dricka ett rött vin passar det bäst till smakrika hårdostar som Parmesanost eller Västerbottenost. Det kan vara svårt att para rött vin med ost, så för att vinet riktigt ska komma till sin rätt kan man lägga till lite charkuterier till ostbrickan.

Vilket vin passar till brieost?

Så matchar du brie och vin

  • Chardonnay: Med sin höga fetthalt och krämiga konsistens kräver en brie sitt vin för att märkas.
  • Chenin Blanc: Nötigheten i en brieost är tydlig, men inte överväldigande.
  • Pinot Noir: Brie har en jordig smakton som påminner om svamp, vilken blir ännu tydligare i takt med att osten mognar.

Vilket vin till Saint AGUR?

Den har en mycket kraftig smak som matchas av sött dessertvin, traditionellt Sauternes. Också exempelvis Trockenbeerenauslese fungerar fint. Saint-agur är en fransk mjuk blåmögelost som har en mildare smak än roquefort. Den är därför enklare att kombinera med vin, ta till exempel ett nyanserat och utvecklat rödvin.

Vilka kex till ostbricka?

Välj kex av olika slag, till exempel av digestivetyp, salta och osaltade. Smörgåsrån med sin neutrala smak passar bra till mildare hårdostar. Fröknäcke eller knäckesticks med smaksättning är också gott till ost.

Kan man både ost och vin?

De flesta tycker att rött vin och ost alltid passar bra ihop. Rött vin kan verkligen vara en mycket bra match men vår erfarenhet är att rött vin sällan är den bästa matchen. Vi smakar på våra ostar med olika drycker och tror att det finns många intressanta dryckesmatcher som är värda att utforska.

Hur mycket Brie per person?

Brietårta till många Räkna runt 100 gram ost per portion som förrätt eller ostdessert. Då tar den 10 minuter i ugnen. Serverar du på buffé så är ett tips att räkna 65 gram per portion och skära upp osten i lämpliga små tårtbitar så håller sig osten snyggare allt eftersom folk äter av den.

Varför bör man ibland avstå från att servera vindruvor till ostbricka?

Vindruvor, detta klassiska tillbehör på ostbrickan som både är snyggt och gott men inte just till vin. Det kan tyckas paradoxalt att vindruvor, själva huvudingrediensen i vin, inte är goda att avnjutas tillsammans med vin. För det är det tyvärr inte. Druvorna gör att vinet känns kärvt och surt.

Share this post