Blogga

Vart sitter prostatakorteln?

Vart sitter prostatakörteln?

Prostatakörteln sitter strax under urinblåsan och omsluter urinrörets övre del, som en kraftig ring. I prostata bildas den tunnflytande vätska som vid sädesuttömningen blandas med sädescellerna.

Har kvinnor prostatakörtel?

Prostatacancer drabbar bara män – kvinnor har inte någon prostatakörtel. Ju äldre du är, desto större risk för prostatacancer. Genomsnittsåldern för diagnosen prostatacancer är 70 år.

Varför växer prostata?

Prostataförstoring innebär att prostatakörteln växer. Orsaken till detta är okänd men problemet ökar med åldern och manliga könshormoner tros påverka. Godartad ökning av mängden prostatavävnad kallas på fackspråk för benign prostatahyperplasi och förkortas BPH, och leder med tiden till att prostatakörteln förstoras.

Varför operera bort prostatan?

Varför görs operationen? Operationen är ett alternativ om du har prostatacancer och cancertumören bara finns i prostatan, växer fort eller orsakar besvär.

Är det vanligt med förstorad prostata?

Även om förstoringen i sig inte är farlig kan den orsaka obehag och ställa till problem. Prostata löper som en ring kring själva urinröret och när den tillväxer riskerar den att klämma ihop röret och göra det svårare för urinen att passera (se illustration).

Hur behandlas prostatan med värme?

Prostatan kan behandlas med värme mot vissa delar så att de förstörs. Då blir prostatan mindre så att det blir det lättare att kissa. Värmebehandlingen ges med tunna instrument som förs genom urinröret till prostatan. Värmen kan skapas med olika tekniker, till exempel: mikrovågor; laser; vattenånga.

Vad är Prostatans funktion?

Prostatans funktion är att lagra och avge ett milt basiskt sekret, med ett mjölkaktigt utseende, som normalt är 20-30% av spermans totalvolym förutom spermierna och sädesblåsornas vätska.

Hur lång tid tar ett vävnadsprov av prostata?

Ett vävnadsprov av prostata, så kallad biopsi, innebär att läkaren tar mycket små bitar av vävnaden från prostatan för att kunna undersöka dem. Undersökningen tar ca 15 minuter. Det är framför allt vid två tillfällen som vävnadsprov tas. Det ena är om det så kallade PSA-värdet är förhöjt.

Vad är PSA i prostatakörteln?

PSA är ett protein som bildas i prostatakörteln och som finns i hög koncentration i sädesvätskan. Normalt finns också små mängder PSA i blodet. PSA-värdet i blodet blir högre med ökad ålder och vid prostatasjukdomar, till exempel inflammation, godartad förstoring och prostatacancer.

Share this post