Ny

Vad ar silikon plast?

Vad är silikon plast?

Silikon tillverkas av kemiska tillsatser utvunna ur fossila bränslen och är på sätt och vis att betrakta som en blandning mellan syntetiskt gummi och plast. Den kan ha olika former och användas för att ta fram såväl formbara gummiliknande föremål som bredbara vätskor och hårda plastliknande substanser.

Vart kommer silikon ifrån?

Framställning. Silikoner framställs huvudsakligen genom upphettning av silanoler, ofta i närvaro av en katalysator. Silikon kan man också tillverka av kvarts och sand.

Varför är silikon bättre än plast?

En naturresurs som är giftfri, luktfritt och innehåller inte petroleumbaserade kemikalier, BPA, BPS, latex, bly eller ftalater. Detta gör silikon helt säkert vid kontakt med mat och vatten. Silikon är hållbart och mer miljövänligt än plast. Den håller längre och står bättre mot värme och kyla.

Hur vet man om det är silikon i schampo?

Silikoner. Silikoner lägger sig som en hinna över hårstråna, och har en kosmetisk effekt som gör att håret upplevs vara mjukt, lent och glansigt. Effekten kan liknas vid en korsett: Du ser smalare ut när du har korsetten på dig, men när du tar av dig den är du precis lika rund som förut.

Vem uppfann silikon?

Kisel

Nummer 14 Tecken Si Grupp 14 Period 3 Block p
Förutsägelse Antoine Lavoisier (1787)
Upptäckt och första isolation Jacob Berzelius (1823)
Namngivare Thomas Thomson (1817)
Stabilaste isotoper

När uppfanns silikon?

Genombrottet kom år 1961 då två amerikanska plastikkirurger, Frank Gerow och Thomas Cronin i samarbete med Dow Corning-koncernen började att kapsla in silikon i ett fodral av silikongummi. Året därpå testade de båda läkarna världens första silikonimplantat i brösten på den amerikanska hemmafrun Timmie Lindsey.

Silikon är att betrakta som vilken slags plast som helst, då den har plastliknande egenskaper. Den är bland annat flexibel, formbar, genomskinlig, värmeresistent och vattenresistent. Likt plast kan den formas och förändras samt göras hårdare eller mjukare.

Share this post