Rekommendationer

Ar linne en troja?

Är linne en tröja?

Ett linne är ett ärmlöst plagg för överkroppen. Linnet är ursprungligen tänkt att vara ett underplagg, men bärs idag ofta synligt utan något annat plagg över. Namnet linne kommer från lin som var det vanligaste materialet för underplagg i Europa innan bomullens intåg. Nuförtiden görs linnen oftast av bomullstrikå.

Vad är lin kläder?

Linne är ett vävt tyg tillverkat av växtfibrer från lin. Linne används också som benämning på sängkläder (sänglinne), hemtextilier (handdukar, badlakan, löpare, bordsdukar, servetter osv.) eller kläder som tillverkas av lin. Numera kallas många tygprodukter linne även om de inte är tillverkade i lin t.

Hur görs lintyg?

Traditionellt och i mindre skala görs det för hand genom att en skäktkniv (kallas även skäkta eller svärd) av trä för hand dras över lin som spänts upp på en ställning. Under skäktningen lossnar skärven, men också korta linfibrer, blånor, från linet.

Vilken typ av kläder är oftast gjorda i linne?

Materialet är slitstarkt och kan hålla många år om man sköter det på rätt sätt. Det är även en hållbar fiber eftersom miljöpåverkan är mindre jämfört med många andra textilier. Vanliga linneprodukter är dukar, sängkläder, handdukar och trasor, men linne är också ett omtyckt material i kläder.

Är linne bättre än bomull?

Till skillnad från bomull så klarar sig linet bättre utan bekämpningsmedel tack vare viss motståndskraft mot bland annat sjukdomar. Det krävs heller inte så mycket gödning och därför kan påverkan på miljön vid odling hållas låg. Det är stjälken och rötterna som innehåller de fiber som sedan kan produceras till linne.

Vilka klädkedjor eller butiker Känner ni till som säljer ekologiska eller begagnade kläder?

I kläder hittar du ekologiskt från Cheap Monday och Åhlens egna märke Åhlens. Du hittar också märkningen Bra val som är produkter som känns bättre både för miljön och människan. Dessa är antingen tillverkade i ekologiskt eller återvunnet material och har Fairtrade märkning eller miljömärkning.

https://www.youtube.com/watch?v=8FzRybaZMws

Share this post