Trendig

Vad ar Betsfarg?

Vad är Betsfärg?

Betsning är ytbehandling av trä med vatten- eller spritlösningar av färgämnen, bets. Betsning färgar ytan utan att täcka den; ytstrukturen förblir alltså nästan oförändrad. Tekniken kan användas på träinredning (golv, väggar och tak), men kanske framför allt på möbler.

Hur tar man bort Betsfärg?

Bets suger in i trät, du kommer aldrig kunna få bort det på annan väg än genom mekanisk bearbetning. Med lösningsmedel och dylikt kan du kanske ljusa upp det lite, men slipning och ganska djupt är det som gäller för betsat trä.

Hur Betsar man trä?

Rör om betsen noga från botten innan du börjar. Stryk på träbets med en planstrykare, pensel eller svamp i träets hela längdriktning. Gnid in betsen med ett torrt papper eller svamp tills ytan är nästan torr. Vill du betsa flera gånger, för starkare kulör, bör betsen torka i 2 timmar innan du stryker på nästa lager.

Måste bets lackas?

Betsa och lacka Betsade ytor som utsätts för mycket slitage bör även lackas. Den betsade ytan måste torka minst sex timmar innan du lackar, följ de rekommenderade torktiderna på burken.

Vad är Lasyrolja?

En laserande färg är en färg med låg pigmenthalt. Den blir därmed genomsynlig och har ringa täckförmåga. Laseringen av trä tillåter träets ådring att förbli mer eller mindre synlig beroende på kulör och pigmentmängd, som kan variera avsevärt. Bindemedlet i en lasyr kan vara linolja, alkyd eller akrylatlatex.

Vad är skillnaden på lasyr och olja?

Både olja och lasyr ger en transparent yta som framhäver träets natur- liga ådring och karaktär. En oljad yta behöver oljas på nytt varje år medan en laserad yta håller lite längre. Vill du sätta färg på uteplatsen väljer du lasyr eftersom den är brytbar i olika kulörer.

Kan man betsa över bets?

Om det är en yta som är betsad förut och man vill betsa över denna, så går det bra i de flesta fall. Det brukar inte funka att betsa en yta till en ljusare kulör utan man får betsa mörkare om man vill förändra. Vill man ljusa upp en yta får man använda sig av en lasyr istället.

Kan man betsa på oljat trä?

Eftersom Herdins Äkta Bets inte innehåller några bindemedel bör du överlackera ytan. Antingen kan du använda Herdins Betslack eller Herdins Hårdvaxolja för att få känslan av oljat trä. Undvik vattenburna lacker och traditionella oljor, eftersom de riskerar att lösa upp färgen och ge ett flammigt utseende.

Hur gör man egen bets?

Betsa trä med kaffe – Steg för steg Brygg en hel kanna kaffe (eller starkt snabbkaffe) och gör det beroende på hur mörk du vill att ditt resultat ska bli. Ju starkare kaffe, desto mörkare resultat. Lägg kaffet åt sidan och låt det svalna (det tar ungefär en halvtimme eller så). Häll kaffet i behållaren du vill använda.

Är bets och lasyr samma sak?

Den avgörande skillnaden är att lasyr är en tunnare täckfärg som dessutom har en förmåga att täcka träets alla ådringar. Bets å sin sida går in mer på djupet och framhäver de ådringar som lasyren alltså används för att dölja.

Måste man efterbehandla Oljebets?

Äkta Bets måste efterbehandlas med Betslack, annars kan betsen färga av sig även efter att den torkat. Tänk på att du inte kan blanda ut Äkta Bets med Betslacken (eller med annan lack eller olja).

Varför olja in trä?

Ytbehandling med träolja ger en tillfälligt vattenavvisande yta. Trä utomhus som man inte avser att måla som yttertrappor och trall kan regelbundet behandlas med träolja för att motverka uttorkning, vattenupptagning, sprickbildning och missfärgning. Behandlingen bör göras så snart som möjligt när träet är nytt.

Share this post