Populära

Vad ar Kaprisbar?

Vad är Kaprisbär?

Kaprisbär, även kallad salladskapris, cocktailkapris eller jättekapris, är kaprisfrukten som kommer efter kaprisbuskens blomning. Den har en lite mildare smak än vanlig kapris. Utmärkt att ha i sallader, till grillad fisk, pasta med mera. Mycket dekorativa och även goda som tilltugg.

Hur används kapris?

Kapris har en syrlig, svagt bitter smak. Den används som smaksättning i fisksåser, potatissallader, sallader och till kanske det mest kända – wienerschnitzel och råbiff. Kaprisen behåller sin styrka även vid upphettning och passar därför både till kalla och varma rätter. Man kan även få tag på så kallad bärkapris.

Vad växer kapris på?

Kapris – Skötseltips och förökning

  • Kaprisbusken, Capparis spinosa växer vilt i länderna kring Medelhavet där den trivs på torra och steniga platser i samma miljö som till exempel olivträd.
  • Det är främst de ännu ej utslagna blomknopparna som skördas och används i matlagning.

Kan man odla kapris i Sverige?

Vårt klimat är inte anpassat för kaprisodling på friland men man kan den odla i kruka som man har ute om sommaren och tar in under vinterhalvåret. Det går att odla den från frö men kan också köpa små kaprisplantor. Skörden blir inte så stor om man bara har en planta eller två men det räcker för en liten inläggning.

Kan man odla Kapris i Sverige?

Vad växer kapris?

Se de läckert gräddvita blommorna med en sky av lila ståndare i växthuset. Runt Medelhavet växer kapris, Capparis spinosa, i ogästvänliga, torra och steniga miljöer eller på solexponerade murar och väggar. Kapris odlas också i södra Spanien och på de små italienska öarna Salina och Pantelleria.

Hur odla kapris?

I Sverige odlas Kapris bäst i kruka i ljusa lägen och övervintras frostfritt….Sådd:

  1. Blötlägg fröna i ljummet vatten 1 dygn.
  2. Lägg fröna i en tät plastpåse mellan ett par bitar fuktigt hushållspapper/fuktig sand och låt ligga i kylskåpet 4-6 veckor.
  3. Så fröer 1 cm djupt i såjord.

Share this post