Allmänning

Hur anvands Gaffelankare?

Hur används Gaffelankare?

Gaffelankare Gaffelankare används i huvudsak som förband mellan takstolar och underliggande konstruktion men kan även användas vid kryssförband i trä. Tillverkas i olika modeller av varmförzinkad stålplåt i tjockleken 1,5 mm.

Vilka delar finns i en Väggstomme?

Den vanligaste väggstommen i nyare trähus är en stomme av träreglar. Regelväggar används även i flervåningsbyggnader med betongstomme som icke bärande yttervägg (så kallad utfackningsvägg). Känsliga delar av en träregelstomme är framförallt de nedre delarna, som står i kontakt med grundkonstruktionen.

Vilka delar av stommen är till för att ta upp horisontella laster?

Stommen består av pelar, balkar, skivor och snedstag som bär upp lasterna på olika sätt. De kan samverka i fackverk där pelare, balkat och snedstag kan kombineras (Megson 2005). Material i stommen kan bestå av exempelvis betong, stål eller trä. Materialen har olika egenskaper och tar upp lasterna på olika sätt.

Vad kallas de olika delarna som håller uppe konstruktionen i en trästomme?

Byggnadens stomme har en bärande eller stabiliserande funktion. Bjälklag, väggar, tak, knutpunkter och förband ingår i stommen. Här behandlas först generella aspekter när det gäller stabiliserande system oavsett val av material samt övergripande aspekter på stommar i massivt trä.

Hur fäster man en Balksko?

Balkskor med utvändiga flikar fästs i den ena fliken mot primärbalken. Den andra fliken fästs till att börja med endast nedtill. I nästa moment monteras sekundärbalken. Därefter fästs den andra fliken slutgiltigt mot primärbalken.

Hur stor Hålplatta?

Klassiska hålplattor är normalt 1,5 eller 2 mm tjocka. Det finns en stort utbud av standardstorlekar, så det går alltid att hitta någon variant som passar till varje projekt. Vanliga varmförzinkade hålband är 1 eller 1,5 mm tjocka. Banden är 20 mm breda och finns i rullar med en längd på antingen 3, 10 eller 25 meter.

Vad innebär stomme?

Med stomme eller byggnadsstomme avser man byggnadsdelar som tillsammans utgör den bärande konstruktionen till en byggnad eller liknande.

Vad är ett bjälklag?

Bjälklag är en horisontal bärande byggnadsdel som avgränsar olika våningar. Till bjälklaget räknas även golv och innertak medan den bärande delen räknas som bärlag. Bärlaget bär upp laster från våningsplanet samt överför tyngden till bärande väggar och pelare.

Vilka krafter ska en bärande vägg stå emot?

Bärande väggar påverkas huvudsakligen av vertikala laster från ovanför liggande bjälklag som ger upphov till normalkrafter i väggens plan. I de fall de medverkar i stabiliseringen av stommen påverkas de även av horisontella laster, som ger skjuvkrafter i väggens plan. Snedställning av vertikala bärverk ska beaktas.

Vad är ett Stomsystem?

Stomsystem utgörs bland annat av pelar- balksystem, pelardäck och bärande väggar. Bjälklag utgörs av betongbjälklag och träbjälklag. Betongbjälklag delas upp i platsgjutna, samverkanskonstruktioner och prefabricerade.

Vad kallas de bärande delarna i en takkonstruktion?

Hela takkonstruktionen vilar på de längsgående ytterväggarna och på en (eller flera) bärande innervägg, så kallad hjärtvägg.

Vad kallas de olika bjälklagen?

Exempel. Bjälklag kan delas upp antingen efter funktion eller material. Golvbjälklag, takbjälklag, våningsbjälklag och terrassbjälklag är exempel uppdelade efter funktion och träbjälklag och betongbjälklag är exempel på uppdelning efter material.

Share this post