Blogga

Vad ar RFV?

Vad är RFV?

RFV, förkortning för Riksförsäkringsverket.

Vad är lagstadgade sociala avgifter?

De sociala avgifterna kan delas in i två kategorier: den lagstadgade arbetsgivaravgiften och de avtalade sociala avgifterna. Den lagstadgade arbetsgivaravgiften uppgår i normalfallet till 31,42 procent och beräknas på den anställdes lön samt på skattepliktiga kostnadsersättningar och förmåner.

Vad är en arbetsgivaravgift?

Arbetsgivaravgiftens delavgifter

  • 10,21% Ålderspensionsavgift.
  • 0,60% Efterlevandepensionsavgift.
  • 3,55% Sjukförsäkringsavgift.
  • 0,20% Arbetsskadeavgift.
  • 2,60% Föräldraförsäkringsavgift.
  • 2,64% Arbetsmarknadsavgift.
  • 11,62% Allmän löneavgift.

Vad räknas som långtidssjukskriven?

Sjuk i mer än 90 dagar Om du är sjukskriven längre än 90 dagar kommer Försäkringskassan att bedöma din arbetsförmåga i förhållande till ditt vanliga arbete eller andra arbetsuppgifter som din arbetsgivare tillfälligt kan erbjuda. Läs mer om vad som gäller för dig som är anställd.

Vad hette Försäkringskassan tidigare?

Försäkringskassan är en av Sveriges största statliga myndigheter. Myndigheten tillkom 1 januari 2005 genom en sammanslagning av Riksförsäkringsverket och de allmänna länsförsäkringskassorna. Samtidigt upphörde Försäkringskasseförbundet.

Vad är skillnaden på sociala avgifter och arbetsgivaravgifter?

En arbetsgivare betalar sociala avgifter för varje anställd, främst genom så kallade lagstadgade arbetsgivaravgifter. Den som bedriver verksamhet som egenföretagare betalar själv in de sociala avgifterna i form av egenavgifter.

Vad inkluderar arbetsgivaravgifter?

Arbetsgivaravgiften består av flera olika avgifter som betalas in till staten. De olika delavgifterna kan vara en social avgift kopplad till socialförsäkringsskyddet, i form av bland annat sjukvård och pension, eller en vanlig skatt. Den största delavgiften är allmänna löneavgiften och är en vanlig skatt.

Share this post