Allmänning

Hur kan man lindra smarta vid springmask?

Hur kan man lindra smärta vid springmask?

Har du drabbats av springmask kan du lindra klåda genom att smörja in ändtarmsöppningen med en fet salva eller en smärtstillande gel innan behandling (kom ihåg att byta pyjamas eller underkläder efteråt). Det kan också lindra att duscha bort maskarna och äggen med ljummet vatten.

Får man ont i magen av mask?

Symtom. En lindrig infektion ger oftast inga symtom, utan masken upptäcks vanligtvis i bajset. Du eller barnet kan också få upp spolmask genom munnen, om du kräks eller hostar kraftigt. Ibland kan du eller barnet få ont i magen av spolmask.

Hur behandlar man mask i magen?

Springmask behandlas med ett receptfritt läkemedel som heter Vanquin och som innehåller det verksamma ämnet pyrvin. Vanquin finns bara som tabletter till vuxna och barn som väger mer än 10 kg.

Vad dör springmask av?

Masken lever i tarmen och den vuxna honan lägger sina ägg strax utanför ändtarmsmynningen. Äggen sprids i miljön till exempel på sängkläder, i textilier och i damm och förblir smittsamma i flera veckor. De dör dock i direkt solljus. Man infekteras genom att svälja ner äggen.

Kan man få bort mask i magen utan medicin?

Springmask kan både förebyggas och behandlas genom att tvätta händerna ofta och vara noggrann med hygienen i bostaden. Det gäller att få bort både maskar och ägg. Tvätta exempelvis handdukar, sängkläder och underkläder i 60 grader eftersom äggen kan överleva i kallare temperaturer.

Kan mask i magen gå bort av sig själv?

Springmask kan gå över av sig själv då honan dör efter att ha lagt sina ägg, men behandling brukar rekommenderas eftersom det är lätt att smittas igen genom att få i sig springmaskens ägg via munnen.

Kan man dö av springmask?

Springmask är en tarmparasit som brukar kallas mask i magen. Det är en ofarlig men smittsam infektion som är vanligast hos barn i förskoleåldern.

Share this post