Trendig

Hur lever kvinnorna i Afghanistan?

Hur lever kvinnorna i Afghanistan?

Det är en djupt oroväckande utveckling. Kvinnorna i Afghanistan har nu inte bara gått miste om möjligheten till utbildning och arbete. De lever också med en ökad risk för könsbaserat våld och allvarliga inskränkningar i deras rätt till mötesfrihet, rörelsefrihet och yttrandefrihet, inklusive deras val av kläder.

Hur många afghaner är på flykt?

Konflikter, torka och fattigdom har tvingat miljoner människor på flykt. Många har förlorat hoppet om framtiden. 2,6 miljoner afghanska registrerade flyktingar är utspridda i världen – 2,2 miljoner i Iran och Pakistan. 3,4 miljoner människor är på flykt från konflikter i landet – 700 000 flydde under 2021.

Vilka mänskliga rättigheter kränks i Afghanistan?

I rapporten listas en mängd kränkningar av de mänskliga rättigheterna, bland annat avsiktligt dödande av civila och soldater som har överlämnat sig och blockad av förnödenheter som sänts till Panjshirdalen. Detta utgör ett brott mot internationell rätt.

Hur ser framtiden ut för Afghanistan?

Människor hämtar dricksvatten från ett tankfartyg i Kabul den 1 oktober 2021. Inbördeskriget i Afghanistan är en av världens längsta och blodigaste konflikter. Sedan talibanerna tog makten den 15 augusti är situationen lugnare men framtiden oviss.

Hur ser talibanerna på kvinnor och kvinnors roll i samhället?

Tvångsäktenskap, brudpris, utbyte av flickor för att lösa tvister, att söner blir förfördelade inom familjen och att män får ärva kvinnor är några andra exempel. Talibanernas maktövertagande har inneburit att kvinnors friheter och deltagande i samhället inskränkts ytterligare.

Hur kan män hjälpa kvinnor i Afghanistan?

Hur du kan hjälpa Donationer från privatpersoner, företag och stiftelser är avgörande för att tillgodose behoven hos dem som drabbats av krisen i Afghanistan. RESCUE behöver finansiellt stöd för att kunna säkerställa att våra team kan fortsätta att vara på plats och arbeta i konfliktområden.

Hur många afghaner bor i Sverige 2021?

Födda i Afghanistan

Personer i Sverige födda i Afghanistan 1950–2021
2018 51 979
2019 58 780
2020 60 858
2021 62 803

Hur många afghaner bor i Sverige 2020?

varav 51 979 födda i Afghanistan och 8 425 födda i Sverige men med båda föräldrarna födda i Afghanistan.

Vilka mänskliga rättigheter bryter talibanerna mot?

Det gäller bland annat kvinnors rättigheter och rätten att protestera, rapporterar flera nyhetsbyråer. Talibanerna har enligt rapporten avrättat över 100 personer som antingen har kopplingar till landets förra regering, eller som arbetat med internationella styrkor.

Hur jämställt är Afghanistan?

Ojämställdhet präglar samhället Trots att många framsteg för jämställdhet har tagits de senaste 20 åren, präglas Afghanistan fortfarande av ojämställdhet. Landet rankas på plats 169 av 189 länder i FN:s jämställdhetsindex.

Varför kom afghaner till Sverige?

I samband med det afghansk-sovjetiska kriget (1979–1989) flydde flera miljoner människor från Afghanistan till Pakistan och Iran. Nya familjer bildades, många barn har fötts i exilen. En del har sökt sig vidare till Sverige efter årtionden av krig i hemlandet.

Hur kommer afghaner till Sverige?

Större chans till utbildning och gott mottagande Sverige har dessutom tagit emot afghaner på flykt ända sedan Sovjets ockupation av Afghanistan 1979, vilket gör att det finns sociala nätverk med svensk-afghaner här. Möjligheten till utbildning är också en viktig faktor för de unga afghaner som flyr till Sverige.

Hur länge har talibaner funnits?

När stödet från Sovjetunionen upphörde efter imperiets upplösning vid årsskiftet 1991-92 föll den afghanska regimen samman på bara några månader, varpå gerillagrupper (mujahedin) tog kontrollen över olika delar av landet. Inbördeskrig och banditvälde följde. Som en motrörelse bildades talibanerna 1994.

Share this post