Blogga

Vad innebar Proximala Utvecklingszonen?

Vad innebär Proximala Utvecklingszonen?

Den proximala utvecklingszonen = nivåskillnaden mellan vad individen kan lära sig på egen hand och vad individen kan lära sig tillsammans med en mer kompetent person.

Vad är den Proximala Utvecklingszonen förklara och ge exempel?

Den proximala utvecklingszonen är enligt Vygotskij vilka potentialer en individ har att lära sig om individen får rätt hjälp. Vygotskij menar att utvecklingszonen är då barnet kan göra något med hjälp av assistens idag vilket ledder till att barnet kommer vara kompetent och göra de själv dagen efter (Säljö, 2000, s.

Vad menas med den närmaste utvecklingszonen?

Den sfär inom vilket en sådan utveckling kan ske har Vygotskij kallat zonen för närmaste utveckling (zone of proximal development – ZPD) (Vygotsky, 1978). Denna zon betecknar avståndet mellan nivån för självständigt agerande och den potentiella nivå som möjliggörs under kompetent ledning.

Vad är proximal?

Nylatin: proximalis {uttal: pråximma´liss} ’närmast’. Anatomisk, geometrisk och psykologisk term. I geometrin är proximal det som delar en figur symmetriskt som diametern i en cirkel. I anatomin är proximal det som är närmast ett ursprung, ett centrum eller en mittlinje.

Vad innebär språklig stöttning?

I ett språkutvecklande perspektiv handlar stöttning om att vuxna finns som stöd för barns kommunikation, för att vidga och stötta barnens förståelse, men också för att stödja barnens möjligheter att samspela och uttrycka sig.

Vad är proximalt och distalt?

Extremiteterna. I de övre respektive nedre extremiteterna (hos människan armar och ben) anges riktningar istället vanligen relativt extremitetens rot (skuldra och höft) respektive fria ände (händerna och fötterna). En riktning mot kroppens symmetriaxel anges som proximal och en riktning mot ändorganet som distal.

Vad är skillnaden mellan distala och proximala stimuli?

Latin: proximus {uttal: pråx´immuss} ’närmast’. Något som direkt påverkar receptorerna i ett sinnesorgan, till exempel ljus eller ljud som kommer från en distal stimulus. Relaterade sökord: proximal påverkan, sinnesdata, stimulus.

https://www.youtube.com/watch?v=8FzRybaZMws

Share this post