Populära

Vad ar Osteokondrom?

Vad är Osteokondrom?

Hereditära multipla osteokondrom är en ärftlig, medfödd skelettsjukdom. Sjukdomen kännetecknas av att det finns flera godartade broskbeklädda tumörer (osteokondrom) i form av benutväxter nära skelettets tillväxtzoner, vilket påverkar tillväxten och rörligheten. Osteokondromen kan leda till felställningar i skelettet.

Vad är Jättecellstumör?

Jättecellstumör har fått sitt namn av att cellerna är enorma och innehåller 50-100 kärnor. Den är den enda skelettcancerform som också kan vara godartad och till skillnad från osteosarkom och ewings sarkom uppträder den först i vuxen ålder, vanligtvis vid 30-40 års ålder och kvinnor drabbas oftare än män.

Vad är Myxom?

Myxom är den vanligaste primära hjärttumören, som i över 75 procent av fallen är lokaliserad till vänster förmak. Hos en tredjedel av patienterna är debutsymtomen neurologiska (oftast TIA eller stroke). Cerebral embolisering kan orsaka multipla aneurysm.

Hur får man skelettcancer?

Tumörer i skelettet kan ha olika ursprung. De kan uppkomma primärt i skelettet, så kallade sarkom. Eller vara en spridning av en annan cancersjukdom i kroppen till skelettet, så kallade metastaser. Det är relativt få människor som drabbas av sarkom i skelettet.

Vad menas med benign?

Man talar om godartade (benigna) och elakartade (maligna) tumörer. Godartade tumörer kan ibland bli stora, men de har inte samma förmåga som de elakartade att växa igenom andra vävnader. De sprider sig inte heller till andra organ i kroppen. En elakartad tumör (cancer) däremot har tappat respekten för omgivningen.

Är Fettknölar hårda?

Fettknölar (lipom) De kan uppkomma var som helst på kroppen. De flesta fettknölar är små och ger inga besvär men ibland kan de bli större och göra ont eller kännas obehagliga. Fettknölar på ryggen, nacken och skuldrorna är ofta lite fastare medan knölar på armarna och benen vanligtvis är mjuka.

Vad är det för skillnad på cysta och tumör?

I de flesta fall är cystor ofarliga och behöver inte behandlas, men i sällsynta fall kan en cysta bli så stor att den trycker på omgivande vävnad och på så vis orsakar skada. Cystor skall inte förväxlas med tumörer, som är farligare för människan.

Kan man få tumör i hjärtat?

Primära tumörer i hjärtat är sällsynta. Utifrån obduktionsstudier har man beräknat prevalensen till 0,001–0,3 %. Ungefär 75 % av tumörerna är godartade, och utgörs av myxom eller papillära fibroelastom, resterande är maligna och utgörs till 75 % av primära hjärtsarkom följt av hjärtlymfom och mesoteliom.

Kan man få Hjärtcancer?

Hjärtcancer kan definieras antingen efter vilken histologisk typ cancercellen är, eller efter vilken del av hjärtat som drabbats. Myxom står för 40 procent av fallen benigna hjärttumörer, medan ungefär 25 procent av upptäckta tumörer och cystor i hjärtat och hjärtsäcken är maligna.

Vad är Exostoser?

Ärftlig rubbning som överförs med en autosomalt dominant gen och kännetecknas av multipla exostoser (benutväxter) vid ändarna av långa skelettben. Den genetiska avvikelsen leder till en defekt i osteoklastaktiviteten i benändarnas metafysdelar i samband med benomvandlingen i barnaåren eller de tidiga ungdomsåren.

Share this post