Trendig

Nar far Ronnen bar?

När får Rönnen bär?

På hösten blir bladen röda. I maj-juni blommar rönnen och får vita blommor som sitter i klasar och har en tung, kvalmig doft. Rönnbären är egentligen inte bär, utan små klarröda äppelfrukter, som mognar under hösten och ofta hänger kvar till långt in i vintern.

Var växer mistel i Sverige?

Misteln är en halvparasit som lever i träd. Den tar näring ur trädet men har samtidigt en egen fotosyntes. I Sverige finns misteln främst i Mälardalen och östra Småland och den har hittats i ett tjugotal olika värdträd som hagtorn, vildapel, rönn, lönn och alm. Den växer inte på ek i Sverige.

Vilket landskap mistel?

Mistel är Västmanlands landskapsblomma. Den är vanlig runt Västerås och Kungsör och förekommer sporadiskt i Mälardalen men i övrigt är den mycket ovanlig och växer endast på ett fåtal platser i Sverige. Den växer i träd, helst lind, apel, lönn, poppel och hagtorn, men aldrig i barrträd eller ek.

När kommer rönnbär?

Dags att plocka rönnbär Bären mognar i september och går att plocka under en eller två månader. För smakens skull ska bären gärna ha hunnit frostnypas innan de plockas. Sol och värme i början av säsongen främjar knoppning och pollinering och brukar ge mängder av bär.

När slår rönnen ut?

Rönnen blommar i maj-juni med klasar av vita småblommor. De doftar fränt och lockar till sig flugor som hjälper till med pollineringen. Blommornas fruktämnen sväller och framåt hösten är rönnen full av klasar med små röda frukter som kalla rönnbär.

Hur ta hand om mistel?

Ta bären innan de torkar in inomhus under helgerna och använd dem färska. Välj en dag med torr väderlek så att slemmet inte tunnas ut av regnvattnet. Välj ut ett träd på tomten med unga, ca fingertjocka kvistar som sitter fritt så att misteln inte växer inträngd i kronan.

Kan man plantera mistel?

Du kan odla julens mistel i din egen trädgård om du bor i ett milt klimat och har ett oändligt tålamod. Seden att pussas under misteln har forngrekiska rötter.

Share this post