Trendig

Hur planterar man Iris?

Hur planterar man Iris?

Irisar älskar en varm, solig plats som ger löken sommartorka då den går i vila. Plantera tidigt på hösten eller på våren, ca 5-10 cm djupt, eller 3 gånger så djupt som lökens höjd. Fyll gärna igen med grovt grus som ytterligare värmer och luckrar jorden. Vattna efteråt så att löken får ordentlig kontakt med jorden.

När ska man dela Iris?

Delningen görs nu på sommaren efter blomningen, var tredje eller fjärde år brukar vara lagom. Det fiffiga är att det räcker att du märker att din planta inte blommar så bra för att sedan direkt dela den, så slipper du hålla reda på exakt vilket år den planterades.

När kan man flytta Iris?

När ska man klippa ner Iris?

Ge en liten dos tidigt på våren, en andra lika lätt dos en månad efter blomningen. Klipp bort den överblommade stjälken. Låt bladverket vara kvar över vintern. Klipp ned det innan ny tillväxt börjar.

Kan man Fröså Iris?

Tänk på att iris som liten ser ut som grässtrån, så rensa inte bort plantorna! Du kan också så dina frön från trädgårdsirisarna inne om du hellre vill: Så i mitten av februari i en kruka med såjord inomhus. Sandpappra fröna och låt dem sedan ligga i vatten i ett dygn. Ställ sådden svalt, mellan +10 – +15 grader.

Vad betyder blomman Iris?

Iris – en stolt blomma. Ordet iis kommer likt många andra blommor från språket grekiska och betyder regnbåge. Det beror på att irisen har en rikedom av färger. Irisen har en lång historia och man har odlat den sedan 1400-talet f.Kr.

När kan man dela daggkåpa?

Dela plantorna Längs roten skjuter plantan då och då upp nya skott. Men oftast är det inte rotskotten som gör att daggkåpor sprider ut sig. Det är dess frön som efter blomningen ramlar till jorden och gror året därpå. Vill man förhindra att daggkåpan sprider sig, kan man klippa av blommorna när de börjar blomma över.

Vad betyder namnet iris?

Iris är ett grekiskt namn, identiskt med ordet iris ’regnbåge’. I den grekiska mytologin är Iris regnbågens gudinna. Ordet är också en benämning på ögats regnbågshinna och svärdsliljan.

Vad är en iris?

Regnbågshinna – iris Regnbågshinnan omger och bildar pupillen och ger ögat dess färg.

När Klipper man ner Iris?

Är daggkåpa invasiv?

Snöbär och jättedaggkåpa är två exempel på växter som tagit sig in på listan. Naturvårdsverket har sett över växtutbudet i Sverige och uppdaterat listan över invasiva arter – således de arter som har en förmåga att sprida sig väldigt snabbt och ta över i trädgården.

När ska man dela Strandiris?

Strandiris är en mycket lättodlad växt. Den har smalare och tunnare blad än hos trädgårdsirisen. Trivs vid dammar men klarar även vanliga planteringar. Plantorna bör delas med 4-5 års mellanrum och detta bör göras efter blomning så att plantan hinner rota sig innan vintern.

Share this post