Allmänning

Hur bildas de syror som forsurar var miljo och vilka ar dem?

Hur bildas de syror som försurar vår miljö och vilka är dem?

Orsaken till försurning är ofta förbränning av fossila bränslen. Vid förbränning bildas svaveloxider och kväveoxider. Dessa gaser sprids ut i atmosfären där de reagerar med vattenånga och bildar svavelsyra och salpetersyra. Dessa syror faller ner som regn och orsakar försurningen.

Hur stoppar man försurning?

Gemensamt är också att det tar lång tid innan tidigare försurande utsläpp tömts bort ur markens och havens buffertsystem. För att motverka försurningen på sikt behöver vi både minska de globala utsläppen från fossila bränslen och fortsätta att minska regionala utsläpp av svavel- och kväveoxider.

Hur kan vatten bli surt?

När man eldar fossila bränslen, som kol och olja, bildas svaveldioxid. När svaveldioxid möter syre- och vatten molekyler i atmosfären bildas svavelsyra, som är en mycket frätande syra. Svavelsyran faller ner med regn och hamnar på mark och i vatten och ger försurning.

Hur kan surt regn förhindras?

Sedan 1980 har utsläppen i Sverige minskat med mer än 90 procent och med mer än 70 procent i Europa. Minskningen beror på flera faktorer. Övergång till bränslen med lägre svavelinnehåll (naturgas) och effektivare rening är de viktigaste faktorerna.

Vad kan man göra åt försurade sjöar?

Kalkning och andra motåtgärder

  • En av de största miljöinsatserna.
  • Kalkning ger önskade och positiva effekter.
  • Hälften så många arter i försurade vatten.
  • Utvärderingar visar att det går åt rätt håll.
  • Kalkningen har minskat.
  • Kalken sprids i sjöar, på våtmarker och till vattendrag.
  • Återhämtningen från försurningen avstannar.

Varifrån kommer de försurande ämnena?

De ämnen som bidrar till försurningen är svaveldioxid, kväveoxider och ammoniak. De härrör från utsläpp framför allt från väg- och sjötrafik, värme- och elkraftverk, industrier samt jordbruk. Skogsbruk kan bidra till försurning, både genom tillväxt och skörd.

Hur man kan motverka försurning i redan försurade vattendrag?

Vad är det som skapar försurning?

Svavel från kol och olja ger surt regn Fossila bränslen innehåller en mindre mängd svavel. I samband med förbränning frigörs svavel i form av svaveldioxid (SO2). Om rökgaserna inte renas sprids svaveldioxid till atmosfären där den omvandlas till svavelsyra, vilket sänker pH-värdet.

Vad är orsaken till försurning?

I dag är det många källor som bidrar till försurningen: industriutsläpp, trafik, skogsbruk, fartygstransporter, energianläggningar, jordbruk och även olika former av markanvändning.

Share this post