Blogga

Vart vaxer moroten?

Vart växer moroten?

Moroten är en populär rotfrukt som vi har tillgång till hela året och som kan odlas i hela landet. Flest odlingar finns i Skåne, Gotland, Halland, Västergötland och Östergötland. Morötter är en bra A-vitaminkälla. De får sin fina orange färg från ämnet beta-karoten (karotin) som omvandlas till A-vitamin i vår kropp.

Hur lång tid tar det för en morot att växa?

Man kan börja så morötter så fort jorden reder sig (när jorden torkat upp på våren och inte klumpar ihop sig). Fröna tar relativt lång tid på sig att gro 12-16 dygn. Det går att skynda på en aning genom att lägga fröna i vatten ett dygn förre sådd.

Vart produceras morötter?

Knappt 60 procent av de svenska morötterna odlas i Skåne och omkring 25 procent på Gotland. Andra län med odlingsarealer av lite större omfattning är Östergötlands-, Hallands- och Örebro län. Morötter kan odlas över hela landet och odlingsarealen är ganska precis 2 000 hektar fördelade på drygt 300 morotsodlare.

Vilket land odlar mest morot?

Produktion

Nr Område Produktion (ton)
1 Kina 17 904 421
2 Uzbekistan 2 185 113
3 USA 1 497 670
4 Ryssland 1 408 348

Vad trivs med morötter?

Planteras gärna nära morot och kål för att hålla borta insekter. Betor, bönor, dill, gullris, gurka, kamomill, lök, mangold, rabarber, rädisa, rättika, rödbeta, salvia, selleri, spenat, stångbönor, tomater, ärtor. Aromatiska örter och ringblommor. Deras starka doft kan förvilla insekter.

Hur växer en morot?

Vare sig du planterar i trädgården, pallkragen eller på balkongen så vill moroten ha en djup och mullrik sandjord att växa i, med ett pH-värde över 6,0. Plantagens ört- och grönsaksjord passar utmärkt för ändamålet. Sätt morotsfröna på ett djup om cirka 1 cm ner i jorden, och ett avstånd på cirka 4 cm mellan plantorna.

Hur tar man frö från morot?

Om blommorna är tillräckligt torra så räcker det att öppna blomman lite och gnugga ordentligt med handen så faller fröna enkelt av. Till skillnad från när du köper fröer så kommer dina egna morotsfrön ha ett skydd i form av lite taggar.

Share this post