Trendig

Nar kan man odla mangold?

När kan man odla mangold?

Förodla mangold – så frön i pallkrage, friland Om du har tänkt att odla upp din mangold i pallkrage eller friland så är det dags för sådd ungefär lagom till dess jorden har värmts upp, vilket brukar vara runt maj-juni, eller något tidigare i de varmare delarna av landet.

Vad kan man så för grönsaker i juli?

JULI: Det går fortfarande utmärkt att så om en stor del av vårsådden. Rädisor givetvis. Men också ärter, sallater, roquette, spenat, mållor, rödbetor, dill, majrovor, rättikor, kålrabbi, tidiga morötter etc. Nu i mitten av juli är det också rätt tid att så de flesta av grönsakerna från Asien.

Kan man så mangold i juli?

Odla mangold på friland Odlingsperiod i maj-juli, tidigare i de varmaste delarna av landet redan i april, för skörd i juli-september (i söder till oktober). Temperatur vid sådd ska vara från +10° till +20°C. När plantan blivit en decimeter hög är det dags att gallra. Plantavstånd 10-20 cm.

Är mangold tvåårig?

Plantorna är tvååriga och kan hinna ge en fin skörd kommande vår, om de skyddas under vintern, innan de börjar blomma. Precis som rödbeta ger ett frö av mangold flera plantor. Varje frö är i själva verket ett kluster av cirka fyra fröer.

Varför går mangold i blom?

Den vill gro i varmare jord och om de utsätts för kalla temperaturer går de i blom. Det är i sig inget problem att växten går i stock (som det heter när den börjar blomma), men då utvecklar den inte lika mycket blad. Det blir alltså en hög blomstängel som växer fram på bekostnad av bladen.

Är mangold flerårig?

Min favorit bland de fleråriga bladgrönsakerna är nog mangold (Beta vulgaris). Den är inte bara smaklig efter tillagning, utan finns i så många former och färger att den passar i varje rabatt. Det finns ljus- och mörkgröna, stor- och småbladiga, lång- och kortskaftade, släta och krusiga.

Vad odlar man i juli?

I juli månad finns det mycket du kan så nytt av, exempelvis rädisor, kryddväxter, sallat, morötter och kålväxter. Passa på att fylla på om du får tomma utrymmen i landet eller rabatten. Det går bra att direktså om du inte har färdiga småplantor att plantera. Glöm inte bort att hålla sådden fuktig.

Share this post