Populära

Vad ar saltsjobadsavtalet?

Vad är saltsjöbadsavtalet?

Saltsjöbadsavtalet såg till att arbetsmarknadens parter kom överens, utan att lagstiftning behövdes. Avtalet slog alltså fast en norm om att arbetsmarknadens parter ska sluta avtal, utan inblandning av regeringen. Det la grunden för det som kallas ”Den svenska modellen”.

Hur bestäms löner i Finland?

I Finland har det länge varit de stora centralorganisationerna som tillsammans med landets regering har gjort upp avtal om löneförhöjningar och arbetsvillkor. Det här kallas för en inkomstpolitisk helhetslösning, som man har använt för att styra arbetsmarknaden.

Vem bestämmer vad du ska få för lön?

Ingen lag bestämmer vilken lön du ska ha. Din arbetsgivare sätter din lön utifrån lönekriterierna i löneavtalet. Det ger dig sedan rätt till en årlig lönerevision, det vill säga en årlig översyn av din lön.

Varför skapades Saltsjöbadsavtalet?

Reglerna om stridsåtgärder har kommit att betraktas praktiskt taget som allmänna rättsgrundsatser för konflikter mellan parter på arbetsmarknaden. Avtalet cementerade alltså den svenska arbetsmarknadens norm (”den svenska modellen”) om att arbetsmarknadens parter skall sluta avtal utan inblandning av regeringen.

Vad är minimum timlön i Finland?

Det finns ingen lag om minimilön i Finland. Arbetsgivaren och arbetstagaren kan således avtala om hur arbetet ska ersättas i arbetsavtalet. Denna avtalsfrihet begränsas dock av lönebestämmelser i kollektivavtal som är bindande för arbetsgivaren.

Hur skapades den svenska modellen?

I Sverige har den svenska modellen funnits sedan 1938 då det första kollektivavtalet tecknades av LO och Svenska Arbetsgivarföreningen, SAF, i Saltsjöbaden. Det finns en lagstiftning kring arbetet med anställningsvillkor men den gäller anställningsskydd, arbetstid, semester och annan ledighet.

Hur har den svenska modellen förändrats över tiden Vad har påverkat den senast?

Den svenska modellen växer fram Till en början var arbetsgivarna motståndare till fackliga strävanden, men med tiden uppstod ett gemensamt intresse hos både arbetsgivare och arbetstagare att inrätta en förhandlings- och avtalsordning som kunde leverera arbetsfred och stabila villkor för såväl företag som anställda.

Share this post