Rekommendationer

Vad ar Arterit?

Vad är Arterit?

Takayasus arterit är en kronisk sjukdom som tillhör gruppen vaskuliter vilket innebär sjukdomar där blodkärlsväggarna blir inflammerade. Takayasus arterit drabbar stora artärer som stora kroppspulsådern och dess förgreningar. Inflammationen gör att det blir förträngningar i blodkärlen och ibland totalt stopp.

Vad är GCA?

Jättecellsarterit GCA (tidigare temporalisarterit) är en inflammatorisk sjukdom hos äldre, vilken drabbar extrakraniella artärer samt aortabågen och dess kärlavgångar. GCA förekommer inte hos personer yngre än 50 år och incidensen stiger med ökande ålder, med högst incidens hos kvinnor 70-79 år.

Vad är Temporalisbiopsi?

»onormal« temporalisbiopsi, dvs 50 procent av positiva biopsier visar granulomatös inflammation med jätteceller. Övriga 50 procent av positiva biopsier visar ett inflammatoriskt cellinfiltrat med huvudsakligen lymfocyter [12].

Varför får man inflammation i blodkärlen?

Vaskulit betyder inflammation i blodkärl. Det finns många olika typer av vaskulit och de flesta är ganska ovanliga. Oftast orsakas sjukdomen av att antikroppar bildas mot kroppens egna celler. Så fungerar till exempel reumatoid artrit och många andra så kallade automimmuna sjukdomar.

Hur får man temporalisarterit?

Orsak till temporalis Orsaken till att vissa insjuknar i temporalisarterit är okänd. Det rör sig troligtvis om en reaktion i immunsystemet, men vad som triggar den är inte känt. Temporalisarterit påminner mycket om muskelreumatism, polymyalgia reumatika, och många har symtom på båda sjukdomarna.

Är temporalisarterit farligt?

När bör jag söka vård? Sök vård på en vårdcentral om du har symtom som kan tyda på temporalisarterit. Om din syn plötsligt förändras ska du söka vård genast. Om du inte kan få vård på vårdcentral ska du söka vård på en akutmottagning.

Är vaskulit farligt?

Vaskulitens följder beror på skadornas och blodkärlens storlek och plats. Vid allvarliga former av vaskulit kan blodkärlen förträngas och blodtillförseln hämmas med blödningar och nekros i de vävnader som blodkärlen försörjer med näring som följd.

Share this post