Blogga

Hur manga olika sorters granar finns det?

Hur många olika sorters granar finns det?

Gran… Gran är det vanligaste trädet i Sveriges skogar och förekommer naturligt i nästan hela landet, förutom längst ner i södra Sverige samt på kalfjället. På latin heter gransläktet Picea och det finns ungefär 35 olika arter som breder ut sig i Europa, Asien, Nordamerika samt Mexiko.

Vilka granar doftar?

Rödgran är den sorts julgran som doftar mest gran. Kungsgran och silvergran har inte mycket doft alls. Blågran har en karaktäristisk doft som en del tycker doftar för skarpt.

Hur många arter av gran finns det?

Granen viktig för många arter Forskare på SLU:s Artdatabanken konstaterar att granen är det trädslag som hyser flest arter. Det handlar närmare bestämt om 1 100 stycken.

Vilken gran luktar minst?

Vad luktar gran?

I sumpmarker bildas metangas. Granen har då fått i sig metangas via sitt rotsystem. När granen kommer in i värmen börjar granen avge metangas, vilket luktar som kattpiss.

Vilken gran är vanligast i Sverige?

Svensk gran/rödgran (Picea abies) Den vanliga svenska granen är även den vanligaste julgranen och den som har den mest utpräglade grandoften. Den har rödaktig bark och korta smala barr. Den växer snabbt i en granodling och är därför billigast. Om den sköts den rätt håller den sig inomhus i cirka en månad.

Hur ser man angrepp av granbarkborre ut?

Torra gröna barr på marken som granen har tappat kan vara tecken på angrepp. Titta efter avfläkt bark högt uppe på stammarna, under den fortfarande gröna kronan. På högsommaren börjar granbarkborren sina angrepp på stammen vid grönkronans nedre del och fyller på nedåt.

Vad finns det för granar?

Julgranssorter

  • Svensk gran, rödgran (Picea abies)
  • ”Kungsgran”, nordmannsgran (Abies nordmanniana)
  • Blågran eller stickgran (Picea pungens)
  • Silvergran (Abies alba)
  • Serbisk gran (Picea omorica)
  • ”Lasiocarpa”, klippgran (Abies lasiocarpa)
  • Plastgran.
  • Se svar på en fråga i SkogsSveriges frågelåda.

Hur dör granar?

Eftersom granen behöver rikligt med vatten dör den efter en tid. Särskilt om den inte får vatten löpande i början. En julgran får aldrig stå utan vatten. Det förekommer dock att granar växer och skjuter nya skott.

Hur långt norrut finns granbarkborre?

Även angrepp norrut Mycket tyder på att angreppen är omfattande även längre norrut, till exempel i Värmland, Närke och Sörmland men också längre norrut finns kända angrepp. Totalsumman i Skogsstyrelsens inventering för Götaland är 2,3 miljoner kubikmeter.

Share this post