Trendig

Vad mats i en Spirometrisk undersokning?

Vad mäts i en Spirometrisk undersökning?

Spirometri är den vanligaste lungfunktionsundersökningen och den som ger mest information. Med spirometri mäts hur mycket luft du kan blåsa ut och hur snabbt det går. Du får blåsa i ett munstycke som är kopplat till en apparat som kallas spirometer.

Vad betyder en PEF mätning skillnaden mellan PEF och spirometri?

Diagnosen ställs vanligen på typisk anamnes och spirometri eller PEF-kurva. Normalvärden för PEF har ett begränsat värde eftersom värdena kan variera mycket mellan olika individer. Viktigast är att jämföra PEF-värden hos en patient med patientens eget maxvärde och normalvärden.

Vad är en PEF mätning?

En PEF-mätare är en billig, bärbar och handhållen enhet för personer med astma, som används för att mäta hur bra du kan blåsa ut luft ur lungorna.

Vad menas med obstruktiv?

Obstruktiva lungsjukdomar är en grupp sjukdomar som drabbar andningsorganen då luftflödet i luftvägarna förhindras. Tre exempel på obstruktiva lungsjukdomar är astma och KOL (Kroniskt Obstruktiv Lungsjukdom) samt kronisk bronkit. Ordet obstruktiv betyder tilltäppande/hindrande.

Vad är KOL och vad beror den på?

KOL är en sjukdom som främst påverkar lungorna och luftvägarna, men även andra kroppsdelar är påverkade. Den leder bland annat till att du får svårare att andas och orkar mindre. KOL beror oftast på rökning. Du kan inte bli helt frisk från KOL, men det finns behandling som kan lindra besvären.

Vad är Minispirometri?

Minispirometri (COPD-6 eller FEV1/FEV6-mätning) Kan användas som ett snabbt och enkelt screeninginstrument vid misstanke om KOL. Vid värde under 0,73 bör man gå vidare med dynamisk spirometri för definitiv diagnos.

När använder man PEF mätare?

PEF-mätning används för att diagnostisera astma och följa upp vården. PEF-mätning används för att mäta luftrörens sammandragning och dygnsvariation. PEF-mätningarna görs hemma. Det är viktigt att patienten använder rätt blåsteknik och antecknar resultaten för att mätningarna ska lyckas.

Kan man mäta Residualvolym?

Residualvolymen är den volym som kvarstår i lungorna efter en maximal utandning och kan inte mätas med en vanlig spirometer. Med en kroppspletysmograf (så kallad body-box) eller genom gasutspädningsmetoder, kan man mäta funktionell residualkapacitet.

Hur stor är Residualvolymen?

Residualvolym (RV) – den luft som är kvar efter full utandning. Normalt ca en liter.

Share this post